Megkezdődött a Concorde-per Franciaországban

Kedden kora délután megkezdődött a Concorde szuperszonikus utasszállító 2000-es katasztrófája miatt indított per az amerikai Continental légitársaság és öt ember ellen.

A Párizsból New Yorkba tartó gép lángoló hajtóművekkel szállt fel, percekkel később lezuhant, 113 ember halálát okozva. A repülő egy hotelba csapódott a földön, négy alkalmazottat megölt. Az utasszállítón főleg német turisták utaztak. A baleset kapcsán indított francia vizsgálat szerint a zuhanást a Concorde előtt felszállt Continental gépről levált kis fém alkatrész okozta.

A Continental légitársaság és annak két alkalmazottja, a Concorde két volt mérnöke, valamint a francia polgári repülési hatóság egy volt tisztségviselője emberölés vádjával áll a Párizs közelében található bíróság elé. A bíróság azt vizsgálja majd, hogy a katasztrófát tényleg az a kis fémdarab okozta, amely a Continental DC-10 típusú gépéről esett le, közvetlenül a Concorde felszállása előtt.

A Continental ügyvédje azt mondta a tárgyalás előtt: azért van jelen a tárgyaláson, hogy bebizonyítsa: nem a légitársaságát terheli a felelősség a katasztrófáért. Szerinte a perben a Concorde imázsát akarják megvédeni a franciák. Ha vétkesnek találják a Continentalt akkor legfeljebb 375 ezer eurós (100 millió forint) bírságot szabhatnak ki rá. Ha a vádlottakat is elítélik, akkor ők fejenként öt év börtönre és 75 ezer eurós (20 millió forint) büntetésre számíthatnak. A per a várakozások szerint négy hónapig tart majd.