Megkeseredett a narancs

Akt.:
A városháza épülete Hajdúdorogon
A városháza épülete Hajdúdorogon - © Fotó: Miska Andrea
Hajdúdorog – A hónap végére lesz új alapszervezete a Fidesznek a településen.

Új fejezet kezdődik a hajdúdorogi jobboldali politikai életben, miután a Fidesz Országos Választmánya feloszlatta a párt helyi alapszervezetét. Erről a Népszabadság számolt be először. A feloszlatást dr. Tiba István, a Fidesz térségi választmányi elnöke kezdeményezte belső feszültségek miatt még a múlt év végén, s mint érdeklődésünkre fogalmazott, a lépésnek már csak az időpont miatt sincs köze ahhoz, hogy az önkormányzati testület márciusban néhány fideszes képviselő támogatásával két alpolgármestert – a fideszes Kranyik László mellett Pogácsás Györgyöt (MSZP, külsős) – választott meg.

Felemás szereplés

Simon Zoltán szerint, aki 2013-ban vette át a csoport vezetését, egy hosszú folyamat vezetett a feloszlatáshoz. – Egy városban, ahol 2006 óta nem sikerült polgármestert adni a Fidesz-KDNP pártszövetségnek úgy, hogy a testületben folyamatosan többséget alkotnak a párt képviselői, érthető, hogy nem maradtak következmények nélkül az elmúlt évek történései. Úgy tűnik, jó néhányan csak a pártlogóra hajtottak, számukra a megjelenésem nem jelentett jót. Ezzel együtt a feloszlatást egy állomásnak tekintem egy egységes és erős jobboldali pártszervezethez vezető úton – fogalmazott Simon, aki az őszi önkormányzati választáson alulmaradt a polgármesteri székért vívott versenyben a települést 2006 óta vezető Csige Tamással (MSZP) szemben. A képviselő-testületbe hat Fidesz-KDNP-s, s két független jelölt jutott be.

Jó döntés született

Tóth Mihály, az egyik fideszes képviselő, korábbi elnök arról beszélt, hogy már a tavalyi parlamenti választások idején is megmutatkoztak az ellentétek az alapszervezeten belül, amelyek később több alkalommal, például az alpolgármesterek megválasztásakor is kiütköztek. Emlékezetes, alpolgármester választására bírósági döntés kötelezte az önkormányzatot. Simon Zoltán erről azt mondta, hogy azok a Fidesz színeiben mandátumot nyert képviselők, akik megszavazták Pogácsás Györgyöt, az MSZP helyi elnökét, a helyi szervezet álláspontját figyelmen kívül hagyták, ami a bizalom megszűnésével jár.

Tóth Mihály ennél élesebben fogalmaz. – A szocialista alpolgármestert megszavazó három képviselő véleményem szerint áruló, mivel az önkormányzati választásokat követően abban állapodtunk meg, hogy egy alpolgármester lesz. Ők már a választás előtt a fideszes polgármesterjelölt ellen kampányoltak. Nyíltan kimondták, hogy inkább legyen Csige Tamás a polgármester, mint Simon Zoltán – magyarázta. Úgy véli, jó döntést hozott a választmányi elnök feloszlatási kezdeményezésével, mert az újjáalakulás után megújult csapattal folytathatják a munkájukat.

Simon Zoltán az esetleges újbóli megbízatást firtató kérdésünkre azt felelte, hogy vannak elképzelései és stratégiával is bír. Ha nem így lenne, nem foglalkozna politikával. Az új alapszervezet június végéig alakul meg.

HBN-SZZSL

Címkék: ,hirdetés