Nagyvilág

2007.12.21. 13:26

Terroristát szabadítottak volna ki egy brüsszeli börtönből

<p>Szigorúbb biztonsági intézkedéseket léptettek hatályba pénteken Brüsszelben, miután a rendőrség 14 iszlám szélsőségest tartóztatott le.</p>

A belügyminisztérium szóvivője szerint az összeesküvők egy terrorizmussal vádolt férfit akartak kiszabadítani a börtönből.

Nizar Trabelszit azzal vádolják, hogy az Al-Kaida terrorszervezet tagjaként, amerikai célpontok ellen akart merényletet elkövetni. A tunéziai születésű férfit még 2001 szeptemberében tartóztatták le a belga hatóságok.

Alain Lefevre szóvivő kiemelte: "Belgiumban szigorúbb biztonsági intézkedéseket kell bevezetni, miután egy börtön elleni akció terveit lelepleztük". A rendőrök robbanószereket és fegyvereket is lefoglaltak a 14 letartóztatott férfi lakásán. A szóvivő szerint "az összeesküvők a fegyvereket és a robbanóanyagot bevetették volna társuk kiszabadításához. De ugyanezeket az eszközöket más célra is felhasználhatták volna"- fogalmazott Alain Lefevre.

A belga fővárosban megerősítették a nyilvános helyek, elsősorban a metróállomások, a pályaudvarok, a nemzetközi repülőtér, valamint a karácsonyi vásárok és bevásárlóközpontok biztonsági ellenőrzését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!