Megkérdeztük: Ön hogyan ápolja elhunyt szerettei emlékét?

Takács Lajos
Takács Lajos - © Fotó: Matey István
Debrecen – Halottak napján arról kérdeztük a temető látogatóit Debrecenben, hogy ki milyen módon szokott megemlékezni elhunyt szeretteitől.

Takács Lajos feleségével havonta egyszer kimegy a temetőbe. – Gondozzuk, tisztítjuk a sírokat. Úgy tizenöt sírhoz kell kijárnunk, ezt több napra osztjuk be. Élővirágot szoktunk hozni télen-nyáron egyaránt. Úgy látjuk, többen járnak temetőbe, mint régebben és a sírok is sokkal rendezettebbek – mondta.

– Távol vannak a szüleim, rájuk csak gondolatban emlékezem. A temetőben négy hozzátartozómat látogatom, otthon is szoktam értük gyertyát gyújtani. November 1-jén mindig jövök, ilyenkor élővirágot veszek – válaszolta Fábry Lajosné.

Fábry Lajosné Fábry Lajosné ©

Tóth Lajos minden évben kimegy a temetőbe. – Az elhunyt szeretteimet nemcsak Debrecenben, de Hajdúböszörményben, Bocskaikertben és Hajdúhadházon is látogatom. A sírokat rendezetten tartom, élővirágot teszek többnyire rájuk, a szüleimnek néha koszorút. Négy-öt mécsest is ki szoktam tenni – mondta.

Tóth Lajos Tóth Lajos ©

– Gyakran járunk a temetőbe, Érdről érkeztünk, korábban debreceniek voltunk. November környékén mindig, de a nevezetes alkalmakkor is eljövünk. Élővirágot hozok mindig a férjem sírjára, mert ő nem szerette a művirágokat. Mécseseket is kiteszünk – mondta Vida Jánosné.

Vida Jánosné Vida Jánosné ©

Édesapja sírját szokta látogatni Kiss-Vida Krisztina: – Koszorút hozok, amin élővirág van. Többször jövök egy évben, születésnap, karácsony, húsvét, valamint az őszi szünet idején is.

Kiss-Vida Krisztina Kiss-Vida Krisztina ©

– Édesapám, édesanyám és lányom emlékét őrzöm, az ő sírjaikhoz jövök most is. A lányomhoz minden héten kijárok, most épp koszorút viszek és majd gyertyákat is gyújtunk. Csak élővirággal tesszük szebbé a síremléket, vagy veszünk, de kertes házunktól is tudunk hozni – válaszolta Tolvaj Sándor.

Tolvaj Sándor Tolvaj Sándor ©

HBN | Fotó: Matey István
hirdetés