Megkérdeztük: Mit jelent Önnek a farsang?

Akt.:
Megkérdeztük: Önnek mit jelent a farsang?
Megkérdeztük: Önnek mit jelent a farsang? - © Fotók: Matey István
Debrecen – A farsangi időszak alkalmából az ünnephez kapcsolódó élményeikről kérdeztük olvasóinkat.

„Bohóc és menyasszony. Ha visszaemlékszem az iskolai farsangokra, ezek voltak a slágerek. Ma már nem öltözök be, de gyerekkoromban a jelmezek a farsang meghatározó elemei voltak” – válaszolta kérdésünkre Kiss Viktória.

 

Kiss Viktória Kiss Viktória ©

Ignáth Vivien számára a farsang az óvodás éveket idézi, amikor mindannyian jelmezeket öltöttek magukra, és az egész csoport előtt felvonultak.

Ignáth Vivien Ignáth Vivien ©

„Gyerekkoromban a farsang a báli időszak végét, és a húsvétig tartó böjt kezdetét jelentette. A jelenben ennek már nincs olyan nagy szerepe, mint akkor, a farsang most már a forgatagról és a szórakozásról szól” – nyilatkozta Mercs János.

Mercs János Mercs János ©

Halász Rozáliának a farsangról a télűző bábégetés, a népszokások és a fánk jut eszébe. Mint mondta: családjával nem tartották be a böjti heteket, számukra ez az időszak a tél temetéséről szólt.

Halász Rozália Halász Rozália ©

„Általános iskola első négy osztályában minden évben hercegnőnek öltöztem. Nagyon szerettem a jelmezeket, de ma már nem venném fel őket” – fogalmazott Sári Dorina.

Sári Dorina Sári Dorina ©

Lendvai Bernadett szintén kedvelte a farsangi felvonulásokat, elmondása szerint az állatos maszkok nagy sikert arattak. Ugyanakkor ő sem öltözne már be, annak ellenére, hogy ismer felnőtteket, akik a mai napig maskarát viselnek a farsangon.

Lendvai Bernadett Lendvai Bernadett ©