Helyi közélet

2016.11.10. 10:54

Prűdség, sznobság vagy valami más? - Kiakadt a debreceni vállalkozó a gyógyfürdői meztelenkedésen

Debrecen - Hosszan beírt a panaszkönyvbe, levelet küldött a városi rendőrkapitányságra és az ÁNTSZ-nek az az ismert debreceni vállalkozó, aki szerint szeméremsértő viselkedés tapasztalható a gyógyfürdő szaunavilág részlegében. Emellett kifogásolja, hogy csak a fürdőruha levételével lehet használni.

Debrecen - Hosszan beírt a panaszkönyvbe, levelet küldött a városi rendőrkapitányságra és az ÁNTSZ-nek az az ismert debreceni vállalkozó, aki szerint szeméremsértő viselkedés tapasztalható a gyógyfürdő szaunavilág részlegében. Emellett kifogásolja, hogy csak a fürdőruha levételével lehet használni.

Az ottani szolgáltatást rendszeresen igénybe vevő férfi ugyan nem kérte neve elhallgatását, de az ügy szempontjából nem lényeges, sokkal inkább maga a jelenség az, amely a szaunakultúra hazai elterjedésével sok helyen vitákat generál. Esetünkben ezt könnyen el lehetne dönteni, hiszen a panaszos egy két és fél éve megnyílt létesítmény házirendjének a megváltoztatását szeretné elérni, ami még akkor is esélytelennek látszik, ha ezt arra hivatkozva teszi, hogy közpénzből, azaz az ő adóforintjaiból is épült. Ezt támasztja alá a gyógyfürdő szolgáltatási igazgatójának az érvelése: a szaunavilág szolgáltatásait igénybe vevő csaknem 103 ezer vendég közül eddig csak három tett hivatalosan panaszt valamiért. Nem elhanyagolható tény az sem: nemcsak feltételeket szabnak, hanem választási lehetőséget is adnak.

Jobb fürdőruha nélkül

„Bejelentést szeretnék tenni a Debreceni Gyógyfürdő Kft. ellen, hogy a nagyerdei termálfürdő szaunavilágában felháborító közegészségügyi állapotok vannak. A kft. textilmentesnek hirdetett szaunája a valóságban egy naturista szaunát takar, de ez közfürdő, nem privát klub. Egyes férfiak és nők – vendégek és a személyzet egyaránt – meztelenkednek, ezáltal véleményem szerint egészséges emberek izgalmi állapotba kerülnek és ettől váladékoznak… A meztelenkedés »hatása« biztosan nyomot hagy a szauna padjain, pihenő ágyakon stb. Fertőzést is okozhatnak a testnedvek.” Ezzel az indoklással kéri a fürdőruha kötelezővé tételét egy debreceni férfi az ÁNTSZ-től.

Súlyos állítások, és nem is maradtak megválaszolatlanul, amit hivatalosan a gyógyfürdő szolgáltatási igazgatója küldött meg az ismert debreceni vállalkozónak, de beszédtéma lett abban a közösségben is, amely rendszeresen jár oda szaunázni. Természetesen fel vannak háborodva, és állítják: a fent idézett esetek egyáltalán nem jellemzőek, sőt ők nem is találkoztak hasonlóval. A szaunázás körülményei (forróság, illetve jéghideg víz) sem kedvezőek az „izgalmi állapotba kerülésre”, így akivel ilyen történik, vagy ilyet feltételez, az biztosan nem szaunázni akar. Amennyiben ezt tapasztalnák, azonnal szólnának a személyzetnek.

Szaunamesterek világbajnoksága az idén Németországban. Nyugaton teljesen elfogadott fürdőruha nélkül lazulni vagy épp felpezsdülni a gőzben | Fotó: Kovács Péter

Az előtt viszont értetlenül állnak, hogy a gyógyfürdőt bevádoló férfi nem hajlandó tudomásul venni a fürdőruha-nélküliséget, azt szeretné, ha abban is kedvére szaunázhatna másokkal együtt, akiket szerinte most a meztelenkedés tart vissza ettől. Mint mondták, senki másnak nincs gondja ott a lepedőhasználattal, amit általában csak a hideg vízbe merüléskor vesznek le magukról, mert a szaunaérzés csak úgy az igazi, ezért nem szeretnék, ha megváltozna a házirend.

A házirend ezt engedi!

Most térjünk vissza a szaunavilág panaszkönyvébe október 13-án beírtakhoz. A vállalkozónál azzal telt be a pohár, hogy egy másik vendég tőle egy méterre neki szemmagasságban széttett lábakkal meztelenül szaunázott. Megkérte, takarja el magát, de a megszólított arrogánsan válaszolt neki, ezért kérte a recepcióst, hogy intézkedjen, aki bedobott egy törülközőt a meztelenkedő társának. Ezzel ott is hagyta őket, így nem láthatta, valóban eltakarta-e magát, ami azonban elmaradt, így a panaszos szerint megtévesztő a szolgáltató azon állítása, miszerint textilhasználat mellett lehet igénybe venni a létesítményt. Valójában egy naturista intézmény, melyet sok ismerőse éppen emiatt kerül el, s ezt érdemes lenne a gyógyfürdőnek is megfontolnia.

Válaszában Holléry Tibor szolgáltatási igazgató cáfolta, hogy a gyógyfürdő bármelyik része is naturista lenne, de emlékeztette rá a panaszost, hogy a jegy megvásárlásával a vendég az odavonatkozó házirendet is elfogadja, amire a belépésnél is felhívják a figyelmet. A szerint a szaunavilág területe fürdőruhamentes, de lepedő vagy törölköző használata kötelező, ettől csak a hűtőfürdőbe merüléskor lehet eltérni. Akik nem szeretnék, hogy mások meztelenül lássák őket, azoknak lehetősége van szeparált zuhanykabinban lehűteni magukat. Hozzátette, amennyiben a házirend ellen vét valaki, a személyzet figyelmezteti a helyes magatartásra. Egyébként pedig az izgalmi állapot okozta váladékozást nem tartja reálisnak az igazgató sem, hangsúlyozva, sokan éppen a textiles szaunázás miatt kedvelték meg ezt a méregtelenítő, egészségmegőrző tevékenységet, amiben a fürdőruha csak gátat jelent. Ám, aki még így sem fogadja el az ottani feltételeket, annak lehetősége van az élményfürdő épületében működő másik szauna használatára, ahová fürdőruhában is be lehet menni.

Nyomásgyakorlás

A szolgáltatási igazgató válasza nem győzte meg a férfit, szerinte szeméremsértő, ami a szaunavilágban folyik, ezért kilátásba helyezte a rendőrségi feljelentést, valamint minden más nyomásgyakorlást. Ennek egyik eleme a cikk elején ismertetett levél az ÁNTSZ-nek. Ahhoz kapcsolódva érdeklődtünk a megyei kormányhivatal szakigazgatási szervénél.

Arra a kérdésünkre, hogy hogyan ellenőrzik a levélíró állításait, ezt a választ kaptuk: a folyamatosan üzemeltetett közfürdő esetén évente egyszer a fürdőt tápláló összes vízből, illetve a medencék vizéből mintavétel történik… Kifogásoltság esetén a hivatal az üzemeltető felé intézkedik a megfelelő minőségű fürdővíz biztosítása érdekében. A bejelentésnek a kormányhivatal hatáskörébe tartozó kérdéseit jelenleg vizsgálják.


A szolgáltató döntése

Érdeklődtünk a Magyar Fürdőszövetségnél is, hogy tudnak-e hasonló esetekről, mint amit a levélíró említett a cikk elején. A válasz szerint sehol nem fordult elő ilyen, és nem is tartják életszerűnek, mert a kukkolókat, felizgulásra vágyókat maguk a vendégek vagy a személyzet kiszűri. A nálunk is egyre jobban elterjedő szaunakultúrához ez is hozzátartozik, mint a fürdőruha-nélküliség is, mert a méregtelenítés testbarát textilben egészségesebb. Arra a kérdésre, hogy ki változtathat egy fürdőrészleg házirendjén, azt a választ adták, hogy csak a szolgáltatást nyújtó cég, az üzletpolitikájának megfelelően. Mindenki más legfeljebb a szabálytalanságok kijavítására, de nem a profiljának a megváltoztatásra kötelezheti a szolgáltatót.


Legelső szaunaélményem 1977-ben éltem át – teljesen tudatlanul. A finn barátnőm Tamperében egy társasházban lakott, annak a pincéjébe mentünk le hasonszőrű fiatalok, s egy percig nem volt kérdéses, hogy fürdőruhában leszünk. Nem tudom, hogyan viselkedtem volna, ha le kell venni, de ilyen messzeségből már nem is számít, viszont az élmény évtizedekig elkísért. Égerházi Péter írása.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában