Megkérdeztük: Milyen a jó pálinka?

Akt.:
Megkérdeztük: Milyen a jó pálinka?
© Mircz Nárcisz
Debrecen – Akkor jó a pálinka, ha gyümölcsből készül és tiszta gyümölcsíze van. Ugyanakkor, ha ordít belőle a gyümölcsíz, gyanús, mesterséges beavatkozásra utal. Azt sem szeretem, ha ágyas, vagy mézes, a tiszta, 50 foknál nem erősebb, de 45 foknál nem gyengébb pálinka híve vagyok – fogalmazott Mircz Nárcisz sajtkészítő.

Bakó László kedvence a zöld dióból készült pálinka, de szereti a mézes fahéjas almát is. A jó házipálinkáról úgy vélekedett, hogy annak sokkal erősebbnek és ízletesebbnek kell lennie, mint a boltban kaphatóak.

Bakó László Bakó László ©

Tiba Anita ugyan nem szereti a pálinkát, de ha társaságban fiúk isznak mellette, akkor ő is legurít egy kis kupicát. – Ilyenkor meggyest, vagy olyat kérek, aminek tényleg gyümölcsíze van. A jó pálinkát arról lehet megismerni, hogy az ember szájában sokáig ott marad a fincsi gyümölcsíz – tette hozzá.

Tiba Anita Tiba Anita ©

– A jó pálinka illatában, aromájában a gyümölcsöt idézi. Nem szabad, hogy elő- vagy utópárlat íze legyen – jelentette ki Szöllősi Ferenc. Elárulta, hogy a jó pálinkát arról is meg lehet ismerni, hogy a kiürített pálinkáspohárnak még másnap is kellemes pálinkaillata van.

Szöllősi Ferenc Szöllősi Ferenc ©

Mészáros Gyöngyi szerint a pálinka akkor jó, ha mézes és ágyas. – Nem kell „falhoz vágóan” erősnek lennie, inkább az ízek legyenek benne harmóniában. A kellemes összhatás a legfontosabb. A minőséget kedvelem, amit sajnos néha a házi pálinkákban nem találok meg – állította.

Mészáros Gyöngyi Mészáros Gyöngyi ©

– Mint a nők többsége, én is az édesebb, ágyas pálinkát szeretem. A legjobb főzetet meggyből lehet készíteni. Nagyon fontosnak tartom, hogy ne legyen túl hideg, vagy túl meleg, a pince-hőmérsékletű, 8–10 Celsius-fokos az igazi – hangsúlyozta Nagyné Sain Ildikó.

Nagyné Sain Ildikó Nagyné Sain Ildikó ©

HBN


Világhódító lehet a debreceni páros – Megnyílt a Zamat Fesztivál!
Debrecen – Palacsintától is pörögtek az agyak a pároskolbász és a pálinka ünnepén.