Megkérdeztük a meteorológust, hogy vajon milyen lesz a tél

Akt.:
Megkérdeztük a meteorológust, hogy vajon milyen lesz a tél
© Fotó: Getty Images
Hajdú-Bihar – Nagyon melegnek éreztük a nyarat, a meteorológus szerint nem a hőség, hanem más adta a nyár különlegességét.

Ilyen nyár után kijárhat a hideg tél – mondta nevetve Szegedi Sándor egyetemi docens, a Debreceni Egyetem meteorológiai tanszékének vezetője. – Azt, hogy milyen lesz a telünk a valóban meleg nyár után, most még nem lehet megmondani. Az eddigi tapasztalatok alapján a forró és aszályos nyarat körülbelül fele-fele arányban követi enyhe és csapadékos, valamint hideg és száraz tél, más szóval: egy-egy évszak időjárása szinte egyáltalán nem határozza meg a rá következő évszakokét. A hideg és csapadékos tél nagyon ritka, hiszen egymást majdcsak kioltó légállapotokról van szó. A hideg általában száraz, a csapadékos idő pedig enyheségben van.

Augusztus kitett magáért

De milyen is volt ez a nyár, amely pontosan belesimult az eddigi jellegzetes időjárásába, amely minden hónapban enyhébb és melegebb, valamint szárazabb volt az átlagnál? – Mindhárom nyári hónap 1–2 fokkal melegebb volt a sokévi átlagnál, és kevesebb volt az eső. Rendkívüli melegről sem júniusban, sem júliusban, sem augusztusban nem beszélhetünk, csupán egyetlen alkalommal és helyen, június 14-én Berettyóújfaluban dőlt meg a napi melegrekord. Ott akkor 34,3 fokot mértek. Azaz, a nyár összes többi napján volt már ennél melegebb az elmúlt évek, évtizedek valamelyikében. Ami az extremitását adta a melegnek, és emiatt vésődhet a 2015-ös forró nyárként az emlékezetbe, az az, hogy szokatlanul hosszú ideig tartottak a hőhullámok, amelyeket aztán rövid, de igen hűvös időszakok váltottak. Ezen a téren pedig az augusztus kitett magáért! Minden héten volt valami, ami a megszokottól eltért. Kezdődött egy viszonylag normális néhány nappal, majd következett a kéthetes forróság, ami ugyan nem ostromolta a hőmérsékleti rekordokat, de a nappali 35–37, az éjszakai 23–25 fok hosszú ideig már próbára teszi a szervezetet. Augusztus 17-étől 5 napig nagyon hűvös volt és sok eső esett, majd ismét kánikula, ami már belenyúlt a szeptemberbe. Csapadék júniusban és júliusban kevés volt, augusztusban több helyen meghaladta a havi átlagot. Ám ez 3–4 nap alatt esett le úgy, hogy előtte is és utána is kánikula volt. A szokásos 3–5 forró nappal (35 fok fölötti meleg) szemben ezen a nyáron 12–14 volt, míg a várható legmagasabb nyári hőmérsékletet két fokkal szárnyaltuk túl – 36 fok helyett 38 fok körül volt a legnagyobb meleg.

Szélsőségek felé haladunk

Szegedi Sándor úgy látja, a nyári változékony, többnyire meleg időjárás pontosan beleillik a klímakutatók által vizionált éghajlatváltozási trendbe. Megjegyzi, hogy Magyarország földrajzi elhelyezkedéséből adódóan időjárásunk alapvető jellemzője a változékonyság, aminek extremitásba való hajlása okozza nálunk a változást. Gyakoribbak a szélsőséges időjárási események. A csapadék mennyiségében a pozitív és negatív irányú kilengések is gyakoribbá válnak, amint azt a közelmúlt igen csapadékos és rendkívül száraz időjárású évei is mutatják. Ezen túl várható, hogy több lesz a zápor és kevesebb a csendes eső. A hőmérséklet azonban egy irányba hajlamos a szélsőségekre. A meleg a jellemző. Amíg 2000-től már két alkalommal dőlt meg a hazai abszolút melegrekord, addig a mínusz 35 fokos minimum hőmérséklet 1940 óta érvényben van.

HBN–KZS


Meteorológiai szolgálat: a nyár a jövőbeli éghajlatváltozásokra figyelmeztet

Budapest, 2015. szeptember 3., csütörtök (MTI) – Az idei nyár ízelítőt adott abból, amire az éghajlati változások miatt a jövőben számíthatunk – összegezte az Országos Meteorológiai Szolgálat az elmúlt időszak tapasztalatait az MTI megkeresésére. tovább »

Amerikai tudósok szerint az idei július volt 1880 óta a legmelegebb hónap

Washington, 2015. augusztus 20., csütörtök (MTI) – Az idei július az elmúlt 135 év legmelegebb hónapja volt a Földön, és csaknem bizonyos, hogy a forróság szempontjából 2015 megdönti majd a tavaly felállított rekordot – közölte csütörtökön az időjárás adatait 1880 óta megfigyelő Nemzeti Óceán- és Légköri Hivatal (NOAA). tovább »

Olvasónk küldte: Furcsa és ijesztő hangok a reggeli vihar után

Miskolc, Szirmabesenyő – “Nagyon furcsa és ijesztő volt, sosem hallottam még ilyet, és fogalmam sincs hogy ez honnan jöhetett. Az egész körülbelül 10 percig tarthatott. Mikor elállt a fémszerű hang, villámlott és dörgött egyet-egyet” – különleges jelenséget észlelt szirmabesenyői Olvasónk a reggeli eső után a minap. tovább »