“Megkártyázzák” a lakás biztonságát

Az országban elsőként próbálták ki a holland mintára kifejlesztett “kártyás rendszert” a balmazújvárosi rendőrkapitányság munkatársai, akik így próbálják elejét venni a betöréseknek; az eddigi tapasztalatok jók. Vagyonvédelem [.rtf – 50KB]

Mint Vezendi Jánosné százados, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, Balmazújvárosban tavaly május óta működik a rendszer, mely azoknak nyújt biztonságot, akik huzamosabb időre utaznak el. Lényege: kérésre a rendőrök rendszeresen ellenőrzik minden rendben van-e a lakás körül. A százados beszámolója alapján háromféle kártyát különböztetnek meg: “nyaralót”, “látogatóit”, és “otthont”.

A nyaraló-kártyát az állampolgár elutazása előtt kitöltve leadja a rendőrségen, feltüntetve rajta annak az ismerősének a nevét, akit baj esetén értesíteni lehet. A járőrök a megadott címet beépítik munkatervükbe és kívülről ellenőrzik a lakást. A szomszédokkal megkérdezik, nem észleltek-e bármi gyanúsat. Ott jártukról látogató-kártyát hagynak – magyarázta a szóvivő. Hozzátette: az otthont-kártya egy kitöltött adatlap, amit könnyen elérhető, látható helyre kell tennie a lakóknak, hogy gond esetén minél hamarabb értesíthetőek legyenek.

Tavaly 14 nyaralni utazó család igényelte a rendőrség segítségét azzal, hogy leadta nyaraló-kártyáját a kapitányságon. Két személy azért folyamodott a hatósághoz, mert külföldön vállalt munkát. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy őrző-védő munkát látunk el az adott helyen, hanem a rendőri ellenőrzés lesz sűrűbb abban az utcában – hangsúlyozta Vezendi Jánosné.

Minden esetre a jelzett helyeken nem volt betörés. Az eredményesség felmérésére a rendőrség kérdőívet szerkesztett, a válaszadás önkéntes volt. A kitöltők mindegyike örvendetesnek és megnyugtatónak találta a lehetőséget és jónak értékelte az elvégzett munkát. A balmazújvárosiak így idén is élhetnek a lehetőséggel.

A Napló érdeklődésére a szóvivő elmondta: a többi kapitányságon a költségvetési lehetőségek függvényében döntenek majd arról, hogy követik-e az újvárosi példát.

Ra.L.