Megkötözték és kirabolták

Az elvitt ékszereket zálogházban, az értéktelen bizsukat egy félreeső kútban találták meg a rendőrök.

Nyíradony – Saját házában támadtak meg, kötöztek össze és raboltak ki egy 84 éves nyíradonyi asszonyt még március derekán; a rendőrség pénteken arról az örvendetes hírről számolt be, hogy a feltételezett elkövetőket elfogták és a bíróság elrendelte előzetes letartóztatásukat.
 
Sarokba szorítva
 
A bűncselekményről március 16-án délelőtt az áldozat veje számolt be, miután az amúgy sértetlen asszonynak sikerült kiszabadítania magát és értesítette őt – közölte sajtótájékoztató keretében Kozma János, a hajdúhadházi rendőrkapitányság vezetője. Az alezredes beszámolója szerint a tettesek készpénzzel, ékszerekkel, bizsukkal távoztak. A nyomozók dolgát nehezítette, hogy az idős hölgy annyiféle változatban mondta el az eseményeket, ahányszor kérdezték… A rendőrök viszonylag hamar eljutottak a gyanúsítottakhoz, bár a kapitány arra a kérdésre, hogy konkrétan mi vezetett nyomra, csak annyit válaszolt: minden eszközt bevezettek, az adatgyűjtéstől és tanúkutatásig. – Az elkövetőket, egy fiatalkorú férfit, egy fiatalkorú nőt, valamint az ő felnőtt barátját sikerült tárgyi bizonyítékok útján sarokba szorítani. Főleg azután, hogy megtudtuk, melyik zálogházba adták be az elrabolt ékszereket, amelyekért egyébként 110 ezer forintot kaptak – tájékoztatott Kozma János.
A gyanúsítottak igyekeztek megszabadulni az értéktelen bizsutól; előbb egy tanyán rejtették el, majd a közeli kútba dobták azokat. A rendőrök a tűzoltók közreműködésével felhozták, így ezeket is lefoglalhatták.
 
Nyugodt város
 
Az időközben elfogott – szintén nyíradonyi – tettesek közül volt, aki beismerő vallomást tett. Kiderült továbbá az is, hogy a rabláshoz játékpisztolyt használtak (még nincs meg), s maszkban, kesztyűben “dolgoztak”. Míg ketten bementek, társuk odakint figyelt. Jelenleg csoportosan, felfegyverkezve elkövetett rablás megalapozott gyanújával folyik ellenük eljárás.
Az idősebbik férfi nem ismeretlen a rendőrség előtt, korábban kábítószerrel visszaélés miatt büntették.
A bűnügyi szempontból csöndesnek számító Nyíradonyban nem történt rablás 2009-ben.
 
HBN – RaL