Megjelent Florian Zeller: Lehetetlen szeretők című regénye

Florian Zeller
Florian Zeller
Örök problémát boncolgat az író: a férfi-nő viszonyát. Sajátos írásmódja lehetőséget ad arra, hogy az olvasó mind a női, mind a férfi gondolatokba, érzésekbe belelásson. Tristan menő jogász, karrierista, aki él-hal a nőkért. Teljesen a nők irányítása alatt áll, akkor is, ha azok csak pillanatnyi örömöt nyújtanak neki.

Lelkiismeretével küzd, hiszen Amélievel él, de csak barátként tekint rá. Szegény lány érzi, hogy megcsalják, mégis tehetetlen. Gyermekkori emlékei hatással vannak még mindig rá, pszichés problémái is vannak.Tristan tudja, hogy másképpen kellene viselkednie „kedvesével”, mégsem képes a jól bevált életstílusán változtatni.
Igazi tükröt tart a társadalom elé Florian Zeller, hiszen a mai „felnövő” értelmiség ugyanezen problémákkal küzd. Az olvasó felismerheti a szereplőkben saját magát is, vagy gyermekét, rokonait. Minden cselekedetük pszichológiai háttere ki van bontva a regényben, ami segítséget adhat az érzelmek megértésében.
Az író az időben és a térben is állandóan ugrál, váltogatja azokat, egyszer Párizsban, egyszer Deauvilleban, másszor egy szobában, vagy éppen egy könyvesboltban találjuk magunkat. Ez zavaróvá válhat az olvasó számára, sőt úgy érezheti, hogy ugyanazt a részt kétszer is olvasta, amely félig meddig igaz is, mert a férfi és a nő érzései, benyomásai többször is visszatérnek a műben, ugyanazon a helyszínen.
A megértést befolyásolhatja, hogy sokszor a fordításban vagy a nyomtatásban kihagyták a névelőket, így értelmetlenné vált egy-egy mondat. Több dőlt betűs szóval találkozhatunk a regényben, amely a kiemelés eszköze a pszichés események megértésénél.
Többször bibliai idézeteket, történeteket ad Zeller a főszereplője szájába. Ezért is elgondolkodtató, hogy olyan érzelmek és érzések kerülnek bele a történetbe, mint undor, közöny, félelem és döntésképtelenség.
Azon vívódik a főszereplő – Tristan -, hogy egzisztencialista legyen, vagy kövesse a konzervatív példát és alapítson családot?
E közben Amélie a vívódást testi fájdalmakkal éli meg. A halál is foglalkoztatja a szereplőket, csakhogy kiléphessenek a se veled, se nélküled kapcsolatból.
Pszichologikus lélektani regény a mű, rövid, mindössze 125 oldalas, mégis tartalmas, érdekes olvasmány.
Florian Zeller még csak 28 éves, elismert író, filozófiai tanulmányokat folytatott Párizsban, ma irodalmat tanít a Sciances Po Főiskolán. Sikeres színpadi szerző, példaképe Kundera és Gombowicz. Magyarul a Lehetetlen szeretők az első regénye.

Címkék: ,