kedd esti program

2020.05.26. 13:30

Hallgassa meg, hogy játszanak Schubertet a Kodály Filharmonikusok!

Május 26-án 19.30-kor Schubert V. szimfóniáját közvetíti a Kodály Filharmónia Debrecen a Papageno magazinnal közös sorozatában.

A zenetörténészek gyakran zavarban vannak, ha Schubertet „címkézni” akarják. A klasszika utolsó képviselőjének vagy az első romantikusnak tekintsék-e? Mindkét állítás indokolható, de a schuberti mondanivaló és érzelmi világ már egyértelműen a romantika irányába mutat – fogalmaz a filharmónia közleménye. Szimfóniái csak sok viszontagság után, halálát követően foglalták el helyüket a hangversenyéletben. Ötödik, B-dúr hangnemű szimfóniáját 1816 októberében fejezte be. Formai tekintetben a négytételes klasszikus hagyományt követi, de a nyitótétel elején már mellőzi a lassú bevezetőt. Hangszerelése szellős és világos, valamennyi tételét a tematikai gazdagság jellemzi, s benne már találkozhatunk Schubert egyéni – tipikusan bécsies – stílusával is.

A koncertfelvétel 2019. április 9-én készült a debreceni Kölcsey Központban. A művet előadják a Kodály Filharmonikusok, Kollár Imre vezényletével.

A videó itt érhető el kedd 19.30-tól.

Borítókép: Wilhelm August Rieder festménye Franz Schubertről

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában