Egy igazi sztáríjászt izzasztott meg a 17 éves debreceni fiú

Akt.:
Egy igazi sztáríjászt izzasztott meg a 17 éves debreceni fiú
© Fotó: Letizia SC
Berlin – Jelentős mérföldkőhöz érkezett a debreceni Letizia SC íjászversenyzője, Orosz Viktor Berlinben.

Immár 6. alkalommal rendezték meg a német fővárosban a Berlin Open elnevezésű nagyszabású teremíjász versenyt, ahol az európai és amerikai élmezőny színe-java képviseltette magát. A verseny szabályai szerint a rangsoroló forduló eredményei alapján kategóriánként az első 32 versenyző indulhat az egyenes kieséses fordulókban. A felnőtt csigás férfiaknál ebben az évben 20 országból 141 versenyző állt a lővonalhoz . Nem volt tehát könnyű dolga köztük a 17 éves debreceni gimnazistának, hiszen a 141 versenyzőből 50-en professzionális íjászok, komoly gyári támogatói háttérrel.

A hatvan lövéses rangsorolóban Viktor a nagyon előkelő 8. helyen végzett, pusztán hat ponttal maradva le az első helyezettől. Így indulhatott az egyéni kieséses fordulókban, ahol az első ellenfele a német Kolodzeiski Stefan volt, akit nagyon fölényesen 146-141 arányban legyőzött. Ezzel bejutott a legjobb 16 közé. Itt a Matthews gyár profi íjászával a norvég Njaal Aamaassal vívott nagyon izgalmas csatát és minden előzetes reményt felülmúlva, 149-147 arányú győzelemmel a legjobb 8 közé jutott. A Viktor által lőtt 149 egyébként annyit jelent , hogy a 15 lövésből mindössze egyetlen 9-est lőtt, a többi lövése a 2 cm átmérőjű 10-es körbe talált. Ha belegondolunk, hogy teremben a versenyzők 18 méterről lőnek, akkor ez bizony nem is olyan egyszerű.

Fotó: Letizia SC Fotó: Letizia SC ©

A legjobb 4 közé jutásért már egy igazi világsztárral kellett megküzdenie. A dán Martin Damsbo jelenleg a Prime versenyzője, és a világranglista 9. helyezettje. Ez Viktor számára egy jutalomjáték volt, hiszen ilyen klasszissal szemtől szemben még nem kellett megküzdenie eddigi pályafutása során. A fiatal sportoló nem adta könnyen magát,
147-147 arányban, döntetlenre zárult a 15 lövéses küzdelem. Ilyenkor a továbbjutást egyetlen lövés dönti el: akinek ez az egy lövése közelebb van a lőlap közepéhez, az nyer. Viktor lőtt először, és a 10-es közepébe talált. Ezután Damsbo lőtt és az ő lövése is 10-es lett. Végül bírói döntés alapján egy hajszállal Martin Damsbo lövését közelebbinek ítélték a középponthoz, így ő jutott a legjobb 4 közé. Viktor az 5. helyen végzett, mivel a 147 ponttal a negyed döntőben ő lőtte a legmagasabb pontszámot.

Sikeresen indul tehát a 2016 évi teremíjász idény Orosz Viktor számára, aki már a következő megmérettetésre, a januárban megrendezésre kerülő világkupára készül.

– Letizia Sportclub –