Mégiscsak számít a méret?

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: Molnár Péter
Hajdú-Bihar – Az Európai Unióban csak hazánkban és Szlovákiában kerülhet a polcokra S-es méretű tojás.

– Ez is tojás, meg az is, nem? – kérdez vissza egy középkorú férfi Debrecen belvárosában, amikor arról érdeklődöm az átlátszó reklámtáskájában lapuló tojások láttán, hogy figyeli-e vásárláskor, milyen méretűeket rejt a doboz. Azt mondja, rendszeresen az egyik áruházban vásárol, így a tojást is onnan szerzi be, mert ott viszonylag olcsó.

A már nyugdíjas éveit töltő Andrea azonban az ár mellett a méretet is figyeli. – Sohasem a legkisebb tojást veszem. Itt a piacon mindig előttem töltik meg a dobozokat, így biztosan mindig jó tojásokat vásárolok, ráadásul hazait, ami nekem fontos – nyomatékosítja a hölgy.

Osztályozva

– Az, hogy mekkora a tojás, függ a tyúk étvágyától, sőt még a levegő páratartalmától is – tudom meg egy, a debreceni nagy piacon egy kereskedőtől. Az árusítók asztalán a tojások három kategóriába sorolva állnak: a legkisebb az S-es méretű tojás 52 gramm alatt van, az M-es 53-63 gramm között, míg az L-es 63 gramm fölött. Vagyis egy kilogramm tojás több S-es méretűből jön össze, mint L-esből, ami alapján a tojás átlagárát meghatározzák.

HBN

További részletek a Napló holnapi számában!