Mégis van gumiszoba Kecskeméten?

Mégis van vagy volt dühöngőszoba a kecskeméti gyermekotthonban – legalább is ezt állítják azok a volt dolgozók, akik erről fényképeket juttattak el a Független Hírügynökségnek.

A fotókon látszik a bekamerázott, berácsozott, vasajtós helyiség, amit néhány héttel ezelőtt iskolapadokkal rendeztek be, de több mint két évig szerintük büntetőszobaként használtak.

Ok nélkül megpofozzák és több órára bezárják a gyerekeket egy szobába a kecskeméti Juhar utcai gyermekotthonban – állították a baon.hu internetes oldalon szülők és volt dolgozók. A Független Hírügynökség tudósítója kedden járt bent az intézményben, ahol az igazgató azt mondta: néha a sérült gyerekeket külön kell választani társaiktól, de nem hagyják magukra őket és nincs dühöngőszoba. Szerdán azonban volt dolgozók keresték meg tudósítónkat, és ők ennek ellenkezőjét állítják.

“Hát, sajnos ez a dühöngőszoba létezik, 2007 őszén készült. Ez eredetileg a gyerekotthonhoz tartozó hálóterem volt, ezt berácsozták, kamerákkal szerelték fel” – mondta Sümeghi Lászlóné, az intézmény volt igazgatóhelyettese. A volt dolgozók fényképeket juttattak el a Független Hírügynökséghez, amelyen látható a berácsozott ablak, a sarkokba felszerelt kamerák és a helyiség vasajtaja. Néhány hete padokkal rendezték be a termet. Egy monitor is látszik a fényképen, azt mondják: ezen keresztül figyelték a bezárt gyerekeket.

Az egyik volt ápoló – Balogh Jánosné – azt állította, hogy szemtanúja volt, amikor az egyik állami gondozott fiút az egyik kolléganője bezárta a dühöngőbe, és egy napig otthagyták. A volt dolgozók azt állítják: körülbelül 10 gyerek volt, akiket rendszeresen bezártak a dühöngőszobába. Sávolt Ágnesnek, az otthon volt gyógypedagógusának is felajánlották: ha van olyan gyereke, akivel nem bír, bezárhatja a dühöngőbe.

A botrány azért robbant ki, mert törvény pontosan szabályozza, hogy hol lehet dühöngőszobát kialakítani, és azt, hogyan lehet használni azt. Ennek az intézménynek azonban nincs ilyenhez engedélye. Az ügyben a fenntartó Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat belső vizsgálatot indított. A vizsgálat vezetője, Bagó Zoltán alelnök azt állítja: a helyiséget az előző igazgató idején használták dühöngőként, most tanteremként funkcionál.

Kereste a Független Hírügynökség az iskola mostani igazgatóját, de csak telefonon sikerült elérni. Nyilatkozni nem akart, de annyit mondott: továbbra is azt állítja, hogy nincs dühöngő szoba az intézményben, és tagadja, hogy elhallgatott volna olyan esetet, amikor gyereket vertek volna meg az otthonban. Azt mondja: ez az egész ügy a személyét érintő lejárató kampány része.