Mégis hozzájutnak a pénzükhöz a hajdú-bihari gazdák

Akt.:
Mégis hozzájutnak a pénzükhöz a hajdú-bihari gazdák
Hajdú-Bihar, Magyarország – A fiatal mezőgazdasági termelők indulásához 2009. évtől nyújtandó támogatások mégis járnak.

A fiatal mezőgazdasági termelők 2009. évi támogatási kérelmeinek felülvizsgálatával kapcsolatos jogorvoslati eljárások minden érintett szempontjából megnyugtató eredménnyel zárultak a napokban, a legfelsőbb bírói fórumként eljáró Kúria által 2013. január 7. napján közzétett elvi határozat révén – írja közleményében a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal. Az MVH 2010. nyarán felülvizsgálta a fiatal gazdák részére nyújtandó támogatások megítélésének körülményeit, miután számos érdekképviseleti szervezet, érintett gazdálkodó ügyfél, sőt névtelen bejelentők is élesen bírálták és vitatták a 2010. tavaszán lefolytatott bírálatot és annak eredményét.

A felülvizsgálat eredményeként került sor egyes gazdák korábban megítélt támogatásának visszavonására, más esetekben az elutasító döntések visszavonásával pozitív támogatási döntés meghozatalára. Az érintett ügyfelek közül többen is éltek a jogorvoslati lehetőséggel.

A Kúria most tette közzé azon elvi határozatát, amely általános érvénnyel rögzíti, hogy a szóban forgó támogatási kérelmek értékelése, hatósági elbírálása kapcsán jogszabálysértés nem állapítható meg. Ezzel elhárultak a jogi akadályok a támogatásra jogosultak igényének kielégítése elöl.

HBN