Megint márciuskával köszöntötték a tavaszt

Népviseletbe öltözött diákok a Márciuskák előtt a pocsaji iskolában
Népviseletbe öltözött diákok a Márciuskák előtt a pocsaji iskolában - © Fotó: Nagyné Kelemen Mónika
Pocsaj – A román nemzetiségi településen a hagyományt követve köszöntik Márciuskával – román nyelven: Martisor-ral – a tavaszt a pocsaji iskolában.

Pontosabban, a román népszokás szerint márciusban Márciuskával ajándékozzák meg a fiúk a lányokat, a férfiak a nőket. A nemzetiségi nyelvet tanuló gyerekekkel Farkas-Ilies Frida és Ghermann Izabella tanárnők készítették el a kitűzőket az idén.

Az eredetét tekintve a Márciuska derűt, bizakodást fakasztó ajándék, a tavasz érkezését jelzi. A piros-fehér szalagos kitűző az életöröm jelképe, amellyel a természet újjászületését köszöntik. A fehér és a piros összesodort cérnát több legenda övezi. A két színt többféleképpen lehet értelmezni: a piros jelenti az életerőt, szeretetet, a fehér a bölcsességet és a tisztaságot, a két szalag vagy cérna a két nem örökös összefonódását szimbolizálja.

HBN–NKM

Címkék: ,


0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter

A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .


hirdetés