Megint csőtörés van a Csapó utcán

Akt.:
Megint csőtörés van a Csapó utcán
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A májusban eltörött vezeték egy másik szakasza hibásodott meg.

Hétfőn ismét víz tört fel a mélyből a Csapó utca burkolatán keresztül. A tócsa azonban most lényegesen kisebb volt mint a korábbi és nem a 68, hanem a 41. számnál keletkezett. Fodor Jenő a Debreceni Vízmű Zrt. ivóvíz ágazatának vezetője a helyszínen lapunknak elmondta: május 2-án nagy vízömléssel járó csőtörést regisztráltak, most szerencsére, inkább csak szivárgás tapasztalható. Jelenleg azért nincs az úton víz, mert sikerült lezárni a hibás csőszakaszt.

A tömítés lehet a bűnös

– Ugyanarról a 60 centiméter átmérőjű ivóvíz főnyomó vezetékről van szó, amely a közelben eltörött. Minden bizonnyal a két csőszálat összekötő gumitömítés engedett el – jelentette ki a szakember. Hangsúlyozta: az, hogy ismét ezzel van baj, nem azt jelenti, hogy májusban rosszul végezték a kivitelezők a felújítást. A Csapó utcai azbeszt-cement csövet ugyan még 1982-ben fektették le, de annak az élettartama legalább 50 év, vagyis még nem öreg. Az aszfaltozás előtti műszeres ellenőrzés alapján is jó állapotban van, ezért nem cserélték ki. (A 80-as években Nyugat-Európában is ilyen vízvezetékeket alkalmaztak.)

Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István ©

– A kötőidomok viszont bármikor meghibásodhatnak. Az, hogy ez éppen a közelmúltban befejezett felújítás után következett be, szerencsétlen véletlen – fogalmazott Fodor Jenő.

Folyamatosan lesz víz

Hozzátette: a pénteken a csúcsforgalom után, este kezdődő és várhatóan jövő hét szerdáig, csütörtökig tartó javítás idején nem várható vízhiány a környéken, folynak majd a megnyitott csapok. A bontás idejére az utca közepét zárják le, mellette mehetnek a járművek. A javítási költség még nem pontosítható, de minden bizonnyal meghaladja majd az egy millió forintot.

„Költözik” a megálló

A csőtörés miatt áthelyezik a Csapó utca elnevezésű megállóhelyet, ahol a 3/3A jelzésű trolibusz, valamint a 11-es, 24-es és 43-as autóbuszok is megállnak. A helyreállítási munkák ideje alatt, július 29-én, pénteken üzemkezdettől, várhatóan augusztus 4-én, csütörtök üzemzárásig az érintett trolibuszok és autóbuszok az Árpád tér irányába a 20 méterrel előrébb, ideiglenesen kialakított megállóhelyen állnak meg – közölte a DKV.

HBN-OCs


Tavasszal két hétig tartott

A Csapó utcai tíz emeletes házak előtt májusban bekövetkezett nagy csőtörés helyreállítása két hetet vett igénybe. A város egyik legforgalmasabb utcájának ezen szakaszán azonban egészen június közepéig nem lehetett autóval áthajtani, mert közben az önkormányzat megbízására hozzáláttak a kiskörúttól az Árpád térig tartó átfogó utcafelújításhoz. Nemcsak új aszfaltot terítettek le és díszköveket fektettek a járdákra, hanem a rossz állapotú közműveket is kicserélték. A rekonstrukciót eredetileg az év későbbi részére tervezték, de a csőtörés miatt előrehozták a munkát.


Darabokra tört a vízvezeték, nagy üregek a burkolat alatt – A Csapó utcai csőtörés minden részlete

Debrecen – A vízmű vezérigazgatója közleményben írja le a hétfői csőtörést pontról pontra, így egy kicsit tisztább képet kaphatunk arról, mekkora volt a baj a Csapó utcán.


Hömpölygött a víz a Csapó utcán, százhúszezren maradtak pár óráig ivóvíz nélkül

Debrecen – A szolgáltatás reggel megindult, a helyreállítás napokig tarthat a Csillag és a Senyei-Oláh utca között a Csapó utcán, kedden dől el, hogy teljes útzár mellett vagy félpályán.