Megint beütött a májusi nyár

Megint beütött a májusi nyár
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – A hónap utolsó hete már inkább nyári, mint tavaszi időt hozott Kelet-Magyarországon.

A sok napsütés mellett hőségnap, valamint nyári zivatar is előfordult, helyenként felhőszakadással, jégesővel. Utolsó tavaszi hónapunk harmadik dekádjától kezdődött az a melegedő tendencia, mely az elmúlt hét során igazi nyarat idézve tetőzött.

Egyre melegebb lett

A folyamatos felmelegedést a Nyugat-Európai alacsony nyomású időjárási rendszerek előoldalán érkező, jobbára száraz, mediterrán eredetű levegő biztosította, átmeneti visszaesést a hőmérsékletben csak egy átvonuló sekély ciklon okozott a hét elején. Az időszak legvégére a napi középhőmérséklet 20 °C fölé emelkedett, míg a heti átlag 18-19 °C között alakult, ám még ez is jó 2 fokkal magasabb a 30 éves klímanormálnál. Délutánonként általában 25-27 fok köré melegedett a levegő, de hétfőn, illetve a hétvégén többfelé emelkedett 30 fok fölé a csúcsérték. A korai hőségben tovább fokozta a szabadban munkát végzők hőérzetét a bőséges napsütés, heti viszonylatban 25-30 százalékkal sütött többet a nap az év ezen szakaszában várhatónál. A hét szinte minden napján elérte legalább a 12-13-at a napfényes órák száma, egyedül kedd, a sekély légörvény érkezésének napja volt felhős, borongós. Ekkor sokfelé alakult ki eső, zápor, zivatar is, egy-két helyen 10-20 milliméter körüli csapadékkal.

Derűre ború…

Másnap Debrecen részesült kiadós égi áldásban, a szórványosan előforduló zivatarok közül itt egymást követve több is átvonult, ezeket felhőszakadás, sőt, jégeső is kísérte. Jellemző volt azonban a csapadék rendkívül hektikus területi eloszlása, a heves zivatarok magjától csupán néhány száz méterre bizony előfordult, hogy egyetlen csepp eső sem hullott. Általában véve Szabolcs-Szatmár-Bereg déli-, és Hajdú-Bihar megye északi fele kapott területi átlagban is számottevő, 10 milliméter feletti csapadékot a héten, másutt 0-5 milliméter volt a jellemző érték. Talajaink nedvességkészlete a heterogén csapadékeloszlásnak megfelelően igen változatos képet mutat. A mélyebb rétegek vízkészlete még csaknem mindenütt bőséges, a felső 20-25 centiméteres rétegben azonban többfelé csak a szabadföldi vízkapacitás felét kitevő mennyiség áll rendelkezésre. A tartósan meleg időben 4-6 milliméter köré nőtt a napi párolgási veszteség, így különösen a vízigényes, nagy vízfelhasználású növényállományok számára kedvező lenne egy nagy csapadékú, „medárdi” időszak.

– DE ATK Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ –