Helyi közélet

2015.09.28. 08:14

Tűzparancs

<em>Az idő előrehaladásával egyre több alapvetést kell megérteni az európai polgárnak a kontinenst sújtó menekültáradatra nézve. Így például azt, hogy nincs egyetlen nagy helyes válasz, csak több kisebb, ami részben megold problémákat, részben újabbakat vetít előre.</em> Ratalics László jegyzete.

Az idő előrehaladásával egyre több alapvetést kell megérteni az európai polgárnak a kontinenst sújtó menekültáradatra nézve. Így például azt, hogy nincs egyetlen nagy helyes válasz, csak több kisebb, ami részben megold problémákat, részben újabbakat vetít előre. Ratalics László jegyzete.

A lényeg: más-más forgatókönyvet kell végigjátszani a szír, az afgán, a koszovói, a fekete-afrikai, vagy éppen az észak-afrikai (líbiai, algériai) migránsok megállítására. A legsürgetőbbnek a háború elől menekülő szírek ügye tetszik, esetükben két kulcskérdés, hogy ki állítja meg a Szíriát dúló Iszlám Állam terjeszkedését, illetve miként jön létre olyan kormányozni képes erő, amely képes szavatolni a rendet, újraszervezni az államot, s ezeken keresztül újraépíteni az országot.

Az első kérdésre a válasz: belátható időn belül se az USA, se Oroszország, se Kína nem kezd szárazföldi háborút az Iszlám Állam ellen, márpedig e nélkül hozzá sem lehet kezdeni a második kérdéshez. Nagyon úgy néz ki, hogy az Európai Unió vagy egységbe tömörül a cél érdekében, vagy beletörődik abba, hogy országait újra kerítések, falak válasszák el, ne adja Isten, aktív tűzparanccsal. De létrejöhet-e az az egység, amely elengedhetetlen egy háború megindításához, miközben más a német, más a francia, és megint más a brit érdek? És hol vannak még akkor a többiek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában