Meghosszabbíthatják a Margit híd felújításának határidejét

Két-három hónappal meghosszabbíthatják a fővárosi Margit híd felújításának véghatáridejét, ha a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén elfogadják az erről szóló javaslatot.

A kivitelező korábban többször is jelezte, hogy későn kapta meg a szükséges terveket és engedélyeket, így nem tudja tartani a szerződésben rögzített határidőt. Emellett 740 millió forint többletköltségre is igényt tartanának.

Tiba Zsolt főjegyző előterjesztésében jelzi: a kivitelező többször jelezte, hogy nem tudja teljesíteni az ideiglenes forgalomba helyezési határidőt és a véghatáridőt. Előbbi 2010. augusztus 23., utóbbi 2011. március 31. lenne az érvényes szerződés szerint. A kivitelező szerint két hónapot csúszott a szerződés aláírásának ideje és az eredetihez képest 5 hónappal később kapták meg a jóváhagyott, jogerős kivitelezési tervet. Úgy érvelnek: emiatt összetolódtak, párhuzamossá váltak az amúgy egymásra épülő projektelemek.

A kivitelező az ideiglenes forgalomba helyezés határidejét 111 nappal, a végső határidőt pedig 74 nappal hosszabbíttatná meg. Így a forgalom előtt december közepén nyitnák meg az átkelőt, a munkálatok pedig június közepére készülnének el teljesen. Ezzel együtt 740 millió forint többletköltség megtérítését is kérik, amit a többi között az általános költségek növekedésével indokolnak.

A Fővárosi Közgyűlés képviselői két verzió közül választhatnak. Az egyik az, hogy ragaszkodnak az eredeti határidőhöz, nem módosítanak szerződést és érvényesíteni kívánják a késésből eredő kötbérigényt, a kivitelező többletköltség-igényét pedig nem fogadják el. A másik változat szerint a véghatáridőt további 2-3 hónappal megnövelnék, és felkérnék Demszky Gábor főpolgármestert az ezzel kapcsolatos egyeztetések lefolytatására.

– Független Hírügynökség –