Meghalt Göncz Árpád – Az Európai Bizottság elnöke igazi európaiként méltatta a volt államfőt

Brüsszel/Budapest, 2015. október 6., kedd (MTI) – Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke részvétnyilvánító üzenetben emlékezett meg a kedden elhunyt Göncz Árpádról, amelyben barátjának és igazi európainak nevezte a volt köztársasági elnököt.

Göncz Árpád “egy demokrata volt, aki segített Magyarországot kivezetni a diktatúrából. Az Árpádhoz hasonló emberek ritkák egy ország, sőt akár egy kontinens történelmében is. Olyan ember volt, aki erkölcsi meggyőződése erősségéből élt, és a mai napig inspiráció forrása” – írta Juncker közleményében.

Az Európai Bizottság elnöke megjegyezte, hogy “számos alkalommal volt szerencséje találkozni” Göncz Árpáddal és barátjának nevezhette a volt magyar államfőt, aki “nemcsak Magyarországon, hanem Európában is a politikai térkép szilárd és tiszteletet érdemlő szereplője volt”.

Göncz Árpád “igazi európai volt, aki tudta, hogy országa helye Európában, a demokrácia tiszteletében és a jogállamiságban van” – fogalmazott Jean-Claude Juncker.

Göncz Árpád író, műfordító, politikus, a rendszerváltozás utáni Magyarország első köztársasági elnöke – aki tíz éven át, 2000-ig töltötte be az államfői posztot – életének 94. évében, kedden, családja körében hunyt el.

– MTI –
hirdetés