Meghalt Charlie Wilson

Meghalt Charlie Wilson
76 éves korában, szívinfarktusban meghalt szerdán az az egykori amerikai képviselő, akinek életéről “Charlie Wilson háborúja” címen Tom Hanks, Julia Roberts és Philip Seymour Hoffman főszereplésével filmet készítettek.

A texasi demokrata politikus az 1980-as években a legfőbb támogatója volt annak, hogy az amerikai titkosszolgálat (CIA) pénzzel támogassa a szovjet megszállás ellen küzdő harcosokat Afganisztánban. A kongresszus illetékes bizottságának vezetőjeként elérte, hogy CIA erre a célra nagyobb összegeket kapjon az államtól.

“Különleges hazafi volt, akinek az élete megmutatta, hogy bátorsággal és határozottsággal egyetlen ember is megváltoztathatja a történelem menetét” – mondta Wilson halálának hírére az amerikai védelmi miniszter. Robert Gates hozzátette, hogy az elhunyt politikus fáradozásai “segítettek elűzni egy megszállót, felszabadítani egy népet és hozzájárultak ahhoz, hogy véget ért a hidegháború.”

“Miután a szovjetek távoztak, Charlie tovább harcolt az afgán emberekért és figyelmeztetett arra, hogy a megtépázott országot nem szabad magára hagyni. Ezt a figyelmeztetést akkor meg kellett volna fogadni, ma pedig emlékezni kell rá.” – vélekedett a washingtoni védelmi miniszter.

Charles Wilson titkos tárgyalásait és életét a róla szóló könyv megjelenése után ismerhette meg a közönség. A világhírt pedig az ebből készült film hozta el számára, amelyben az Oscar-díjas Tom Hanks alakította őt. A hollywoodi produkcióban szerepet kapott még két másik Oscar-díjas színész is: Julia Roberts, mint Wilson segítője és Philip Seymour Hoffman, mint a CIA egy ügynöke.