Meghalt az amerikai kongresszus leghosszabb ideje hivatalban lévő tagja

Meghalt hétfőn Robert Byrd amerikai szenátor, aki az Egyesült Államok kongresszusának leghosszabb ideje hivatalban lévő tagja volt – közölte a politikus szóvivője.

A 92 éves korában meghalt demokrata szenátor 1953 óta volt tagja az amerikai törvényhozásnak, és ő volt az egyetlen ember, akit kilencszer választottak meg szenátornak.

A 92 éves Robert Byrdöt az előző hét végén szállították egy Washington közelében lévő kórházba. Szóvivőjének elmondása szerint hőgutával és súlyos kiszáradás miatt szállították kórházba, de később egyéb problémákat fedeztek fel. Vasárnap már súlyosként jellemezték állapotát az orvosai. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mi okozta a demokrata szenátor halálát.

Az 1917-ben született Byrdöt 1952-ben választották be a képviselőházba, és hét évvel később lett szenátor. Fiatalkorában tagja volt a fehér felsőbbrendűséget hirdető Klu Klux Klannak, és szenátorként küzdött a faji diszkriminációt megszüntető 1964-es törvény megszavazása ellen. Később mindkettőért bocsánatot kért, és erős támogatója volt Barack Obamának és a polgári jogok támogatója lett.