Meghalt a világhírű dzsesszzongorista és zeneszerző, George Shearing

92 éves korában hétfőn elhunyt George Shearing angol-amerikai dzsesszzongorista és zeneszerző, akit a műfaj kedvelői a Charlie Parker tiszteletére komponált Lullaby of Birdland című híres dal alkotójaként ismertek. A születésétől vak művész halálát szívinfarktus okozta- közölte ügynöke.

Shearing a délkelet-angliai Battersea-ben egy szegény, sokgyermekes családban született. Zongorázni fiatalon kezdett tanulni, majd helyi klubokban lépett fel. Első felvételét a BBC-nél a harmincas években készítette. 1947-ben az Egyesült Államokba költözött, ahol egy dzsessz-kvintettet hozott létre, és együttesével számos albumot készített.

Élete során több száz művet komponált, ezekben a klasszikus zenét ötvözte a szvinggel és a boppal. Leghíresebb műve az 1952-ben komponált Lullaby of Birdland, ami valóságos sztenderd lett a dzsessz világában. A zenemű címében szereplő Bird a műfaj óriása, az 1955-ben fiatalon elhunyt Charlie Parker beceneve volt.

Az 1970-es években Shearing egyre kevesebbet foglalkozott zenekarával, amelyet 1978-ban feloszlatott. Ezután számos dzsesszművésszel lépett fel, később triót is alakított, de szólóban is sokszor szerepelt. Munkásságáért két Grammy-díjat kapott. 2007-ben II. Erzsébet brit királynő lovaggá ütötte.

– Független Hírügynökség-