Meghallgatta a Fidesz-KDNP az MSZP államfő-jelöltjét

Az MSZP köztársasági elnök-jelöltje nem pártkatonának tartja magát, hanem független baloldali értelmiséginek.

Balogh András kedden, a Fidesz-KDNP frakciószövetség előtti meghallgatásán azt mondta: az elszámoltatás az előző időszakok kapcsán elkerülhetetlen és fontos, de ez nem lehet leszámolás, mert az nem tisztít, hanem újabb válaszfalakat épít. Az államfő-jelölt egy kérdésre azt válaszolta: köztársasági elnökként aláírta volna a kettős állampolgárságról szóló törvényt. Államfőként egyébként “mosolygós Magyarországot” szeretne – tette hozzá.

Az MSZP jelöltje formai kérdésnek tartja, hogy az alaptörvényt módosítással, vagy új alkotmány elfogadásával változtatják meg. Pontosan tudja, hogy az őt jelölő MSZP a parlamenti matematika szerint nincs abban a helyzetben, hogy többséget szerezzen az Országgyűlésben – mondta. Legfontosabb képviselendő elvei között az államfő-jelölt az ország és a nemzet őszinte szolgálatát, a humanizmust, a demokrácia melletti kiállást, a szolidaritást és az egyenlőséget nevezte meg. A jelölt szerint a magyar nemzet tagja az, aki magyarnak tartja magát, a politikának pedig az a feladata, hogy hidakat építsen, ne pedig barikádokat.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője zárszójában úgy fogalmazott: alkalmasnak tartja Balogh Andrást a jelölésre és nemes küzdelmet kívánt az ellenzéki jelöltnek.

A meghallgatást követően Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke újságírók előtt úgy fogalmazott: fontos, hogy Balogh Andrást a másként gondolkodók is alkalmas jelöltnek tartják. Hozzáfűzte: nem ellenséges táborba jöttek, hanem azért, hogy beszélgessenek a magyar demokrácia jövőjéről.

– Független HÍrügynökség –