Meggyújtották Mexikói-öbölt szennyező olajat

Próba jelleggel meggyújtották szerdán a Mexikói-öbölben múlt héten elsüllyedt olajfúró-toronyból kiszivárgott olaj egy részét.

A hatóságok a nyersolaj elégetésével próbálják megakadályozni, hogy a szennyezés elérje Louisiana állam ritka állatokban és növényekben gazdag partvidékét. Ha a próbaégetés jól sikerül, a napokban folytatják a műveletet. Közben az amerikai parti őrség bejelentette, hogy a szivárgás súlyosabb, mint hitték: naponta 5000 hordónyi, vagyis 800 ezer liternyi olaj távozik a fúrótorony maradványainál. Ez ötször annyi, mint amennyit korábban számoltak. A tornyot korábban bérlő BP cég azonban vitatja, hogy ilyen sok olaj ömölne a tengerbe.

Louisiana állam – amelynek partvidékét a kedvezőtlen szélfújás miatt a vártnál korábban, már csütörtökön elérheti az olaj – segítséget kért a szövetségi kormánytól, hogy megvédhesse az érintett a partszakaszon élő lápos élővilágot, amely a lakosság jelentős részének megélhetési forrása is. Bobby Jindal kormányzó már beszélt Janet Napolitano belügyminiszterrel arról, hogy milyen eszközökre van a szükségük. A legfontosabbak ezek közül a víz felszínén úszó, az olaj terjedését megakadályozó éghetetlen korlátok.

Környezetvédők és az állami szervek szerint, ha a nyersolaj nagy mennyiségben éri el a mocsaras partvidéket, akkor szinte lehetetlen lesz eltakarítani. Mindez pedig nemcsak a ritka élővilágot, hanem Louisiana halászatát is veszélyeztetné. A halgazdaságok évi 2,4 milliárd dollárt termelnek a déli államnak. Innen származik az amerikai élelmiszeripar által felhasznált tengeri ételek jelentős része is.

A szennyeződés más államok, Mississipi és Alabama partvidékét, illetve Florida fehér homokos strandjait is fenyegeti. A több száz mérföldnyi partszakaszon delfinek, tengeri madarak élnek, rengeteg a halász- és turistaövezet.

A Deepwater Horizon nevű platform múlt hét csütörtökön két robbanás után süllyedt a tengerfenékre. Egyelőre nem tudni, mi okozta a szerencsétlenséget, amelyben 11 ember eltűnt. Arra, hogy a fúrótorony helyén, két lyukon keresztül szivárog az olaj, csak a szombaton derült fény.

– Független Hírügynökség –

Címkék: , ,