Meggyilkolták Dél-Afrikában a fehér faj fensõbbségét hirdetõ szervezet vezetõjét

Dél-Afrikában holtan találták otthonában Eugene Terre’Blanche-ot, a fehér faj felsõbbrendûségét hirdetõ politikust.

A vasárnapi jelentések szerint a nagybirtokost agyonverték. A rendõrség azt mondta, hogy súlyos arc- és fejsérüléseket találtak a 69 éves férfi holttestén. A gyilkossággal két fiatalembert vádolnak – õket le is tartóztatták. A gyanú szerint a 21 és 15 éves férfi vitába keveredett Terre’Blanche-sal, mert állítólag nem fizette ki a munkájukat.

Jacob Zuma államfõ nyugalomra intette a dél-afrikaiakat. Szerinte a szélsõjobboldali politikus meggyilkolása robbanásveszélyes helyzetet idézhet elõ. Az elnök elítélte a gyilkosságot, és büntetést ígért az elkövetõknek. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy senki se kezdjen önbíráskodásba.

Terre’Blanche alapította és vezette az Afrikai Ellenállási Mozgalmat (Afrikaner Weerstandsbeweging – AWB). A szervezet az apartheid (faji elkülönítés) eltörlése ellen harcolt, és a fehér ember felsõbbrendûségét hirdette. Amikor az apartheid megszüntetésérõl folytak a tárgyalások 1994-ben, az AWB bombamerényletet is végre hajtott. A szervezet tagjai khaki színû uniformist, és horogkeresztre hasonlító jelvényt hordanak.

Terre’Blanche rendõrbõl lett szélsõséges vezetõ. Jó szónoknak tartották, aki önálló fehér államot akart létrehozni Dél-Afrikában. Börtönben is ült, mert meg akart ölni egy fekete biztonsági õrt. 2004-ben szabadult.