Megfulladhattak volna a raktérben: vádemelés az embercsempész ellen

Akt.:
Megfulladhattak volna a raktérben: vádemelés az embercsempész ellen
© Fotó: Police.hu
Debrecen – A Hajdú-Bihar megyei rendőrök vádemelési javaslattal fejezték be a nyomozást azzal a férfival szemben, aki 36 illegális migránst próbált Németországba juttatni.

Berekböszörmény és Körösszegapáti között 2016. december 16-án 7 óra körül a menetrend szerint közlekedő autóbusz vezetője arra lett figyelmes, hogy az út melletti szántóföldről egy csoport indul meg az úttest irányába, majd beszállnak egy fehér színű, holland rendszámú zárt mikrobuszba.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrei Berekböszörménynél megállították a külföldi gépkocsit, amelynek ellenőrzésekor a rakodótérben 36 illegális migránst találtak. A rendelkezésre álló adatok alapján a férfiak Románia felől gyalog érkeztek az ország területére, ahol a sofőr már várta, hogy Németországba vihesse őket.

Fotó: Police.hu Fotó: Police.hu ©

A magukat szír, iraki és iráni állampolgároknak valló férfiak nem rendelkeztek Magyarország területére való belépésre vagy tartózkodásra feljogosító érvényes úti okmányokkal, ezért őket előállították a Biharkeresztesi Határrendészeti Kirendeltségre.

A 36 illegális migránssal szemben tiltott határátlépés szabálysértés elkövetése miatt indult eljárás, amelyet követően 2016. december 17-én – visszafogadási egyezmény alapján – a rendőrök a román hatóságok részére átadtak őket.

A holland férfit a nyomozók gyanúsítottként kihallgatták, majd bűnügyi őrizetbe vették és kezdeményezték előzetes letartóztatásának indítványozását, amelyet a Debreceni Járásbíróság 2016. december 19-én elrendelt.

Fotó: Police.hu Fotó: Police.hu ©

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya az 53 éves férfival szemben, a kirendelt szakértői vélemények alapján – az embercsempészés bűntett mellett –emberölés bűntett kísérlet elkövetésének megalapozott gyanúja miatt is folytatta a büntetőeljárást, tekintettel arra, hogy a kisbusz rakterében már csak körülbelül 4-8 percre elegendő oxigén volt, amikor a járőrök megállították a járművet, így az ott utazók fulladása is bekövetkezhetett volna.

A nyomozók a külföldi férfival szemben november 20-án befejezték a nyomozást, amelynek iratait vádemelési javaslattal továbbították az ügyészségnek.

– Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság –


Fotó: police.hu
Berekböszörmény - A rendőrök Berekböszörmény közelében elfogtak egy holland férfit, aki a gyanú szerint 36 illegális migráns Németországba való eljuttatásában segédkezett. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrei Berekböszörménynél 2016. december 16-án 7 óra körül egy holland forgalmi r...