Megfosztották polgármesteri tisztségétől Kötelest

Akt.:
Megfosztották polgármesteri tisztségétől Kötelest
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Bizonyítottnak találták, hogy Köteles István megrövidítette az álmosdiakat.

Súlyos, szándékos, sorozatos jogsértésekkel okozott vagyoni károkat a szűkös anyagi erőforrásokkal rendelkező önkormányzatnak, ami nem összeegyeztethető a polgármesteri tisztséggel – jelentette ki szóbeli indoklásában Magyar Erzsébet bíró azután, hogy csütörtökön jogerősen megfosztotta tisztségétől Köteles István álmosdi polgármestert. A Debreceni Törvényszék döntésével helybenhagyta a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság júniusi, nem jogerős határozatát, megállapítva, hogy az első fok megfelelően értékelte a tanúvallomásokat, az okiratokat, és helytálló jogi következtetést vont le.

Köteles ügyében – felperesként – az álmosdi képviselőtestület fordult bírósághoz 2016 májusában, mondván, a településvezető egy sor ügyben áthágja a szabályokat és megkárosítja az 1600 fős határ menti falu kasszáját (a bíróság tavaly júliusban fel is függesztette a polgármestert tisztségében). Ezzel párhuzamosan több képviselő feljelentést tett az ügyészségen, egy másik eljárásban sikkasztás gyanújával büntetőeljárás folyik. Bár Köteles a Fidesz-KDNP színeiben nyert 2014 őszén, a Fidesz támogatását tavaly, az ügyek élesedését követően elveszítette.

Fotó: Molnár Péter Fotó: Molnár Péter ©

Példamutatás helyett

Lapunk elsőként tárta fel az álmosdi polgármesterhez köthető visszásságokat. A mostani ítéleti tényállásban ezek köszönnek vissza, hozzátéve, hogy a bíróság a felperesi kereset kapcsán csak a Köteles István második polgármesteri ciklusában tapasztalt visszaéléseket vizsgálhatta. Így Köteles 2015 augusztusa és 2016 januárja között 1,5 millió forint előleget vett fel, amit úgy próbált elszámolni, hogy nyolc rendezvény megtartásáról mutatott be dokumentumokat. Azonban a megrendelők és a rendezvények plakátjai utólag készültek el, a megjelölt eseményeket (Magyar Köztársaság napja, Kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja stb.) pedig a valóságban meg sem rendezték. Bár Köteles az ellenkezőjét állította, a programokról se az önkormányzati képviselők, se az egyházak, se az intézmények vezetői, de még a hivatali dolgozók sem tudtak. Holott – mint az alperes állította egy másik összefüggésben – Álmosd olyan kis település, hogy a helyi hírekről szóban mindenki értesül. A bíróság álláspontja szerint a volt polgármester nem önkormányzati rendezvényeket finanszírozott a falu pénzéből, ráadásul az elszámolásokhoz csatolt számlákon szereplő élelmiszer mennyiségét eltúlozta.
Köteles István az előleg elszámolásakor olyan televízióról és forróvíztárolóról is számlát nyújtott be, amelyeket otthon használt, s köszönő viszonyban sincsenek a településvezetői munkakörrel.
Jogsértést követett el akkor is, amikor 2015 decemberében képviselő-testületi döntés nélkül vett fel nettó 293 ezer forint év végi jutalmat (tegyük hozzá, erről az akkori jegyző is tudott, érdemben mégsem tett ellene).

– Ebben a perben a bíróságnak azt kellett vizsgálnia, hogy elkövetett-e a polgármester sorozatos törvénysértéseket, s ha igen, akkor azok voltak-e olyan súlyúak, okoztak-e olyan hátrányt, ami a polgármesteri tisztség megszüntetését indokolja. Köteles Istvánnak polgármesterként az egész önkormányzati gazdálkodás szabályszerűségért kellett felelnie, s elől járni a szabályok betartásában – tette hozzá indoklásában Magyar Erzsébet.

Ratalics László


Kik lehetettek a vendégei?

Az ítélethirdetést követően pár kérdés erejéig kíváncsiak voltunk Köteles István véleményére. De hiába próbáltuk megtudni tőle, hogy felelősnek érzi-e magát mindabban, amit a terhére rónak, illetve befejezettnek tekinthető-e közéleti szerepvállalása, nem kívánt nyilatkozni. Pedig azt is jó lett volna megtudni a bukott polgármestertől, hogy ha nem a falusiakat látta vendégül az önkormányzat pénzén azokon az összejöveteleken, amelyek megtörténtét senki sem vitatja, akkor vajon kiket?


Köteles István otthonában adott interjút a Naplónak.
Álmosd - Még mindig Köteles István otthonában működik a bojler, amelyet közpénzből vásárolt Álmosd felfüggesztett polgármestere. A fideszes politikust a hónap elején a közigazgatási és munkaügyi bíróság leváltotta a tisztségéről, a döntés azonban nem jogerős, fellebbezett. A Hajdú-bihari Napló az üg...

Álmosd, Debrecen - Lényegében közel egy éve nincs polgármestere a román határ menti Álmosdnak, és úgy tűnik, egy ideig még nem is lesz: miután tavaly júliusban a bíróság felfüggesztette tisztségéből Köteles Istvánt (Fidesz-KDNP), csütörtökön a bíróság megszüntette a faluvezető tisztségét is. Ez azt ...

A munkaügyi bíróságon tárgyalják Köteles István ügyét
Debrecen - Furcsa plakátokról és számlákról is beszéltek a képviselő tanúk a polgármester perében. A polgármester pénzt szükség esetén soron kívül is felvehet, az előleggel 30 napon belül el kell számolnia, azonban Köteles István ezt csak papíron tette meg. Mivel rendre újabb előleget vett fel, t...