„Megfogta” az eső az aratókat

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: Getty Images
Hajdú-Bihar – A világon valaha mért gabonatermések közül a második legnagyobb az idei.

A 24. órában jött az eső, hiszen még a kövér hajdúsági földeken is ott tartottak a növények, hogy néhány nap és minden tönkremegy – sűrítette össze egyetlen mondatba a minapi határszemlén tapasztaltakat Örvendi László hajdúszoboszlói gazda, a Magosz megyei elnöke.

Többre számítottak

– A világon valaha mért rekord búzatermések közül az idei a második legnagyobb, ami közel 700 millió tonna kenyérnek valót jelent. Ez máris magyarázatot ad arra, hogy a tőzsdéken miért alacsonyabbak a gabona-jegyzési árak, mint amekkorára a gazdák esetleg számítottak – ezt már Lakatos Zoltán, a Hajdúgabona Zrt. vezérigazgatója fogalmazta meg.

A szakember (aki egyébként a Magyar Gabonaszövetség elnöke is) hozzátette, hogy az 1,1 millió hektáros búza-vetésterületről hozzávetőleg ötmillió tonna termés remélhető, aminek a fele exportra megy. Hajdú-Biharban 77 ezer hektáron termett az idén búza, az átlagos hozam 4,7-4,8 tonna körül várható, ami jó.

– A kenyérgabonának a betakarítás előtti stádiumban már nem igazán tesz jót, ha két napi száraz idő után két napig esik az eső, majd újabb két nap kánikula következik – mondta Lakatos Zoltán.

HBN