Megfogható közelségben a 3D-nyomtatás

Megfogható közelségben a 3D-nyomtatás
© Fotó: Magánarchívum
Zsáka – A digitális eszközhasználat nem a távoli jövő, hanem a mindennapjaink szerves része.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kezdeményezésére első alkalommal szervezték meg a digitális témahetet április 4. és 8. között országszerte. A projekthez a debreceni Kinizsi Pál Általános Iskola és a kismarjai Pocsaji Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskola Bocskai István Tagiskolája mellett a zsákai Kölcsey Ferenc Általános Iskola is csatlakozhatott.

– Iskolánk abban a szerencsében részesült, hogy a RÉS Egyesület szakemberei (György Attila és Asztalos Sándor) rendhagyó informatikaóra alkalmával bemutatót tartottak a 3D-s nyomtatásról. Az informatika szakkörös tanulók vettek részt az előadáson, s 2×45 perces rendhagyó óra során megismerkedhetnek az anyagmegmunkálás és tárgykészítés formáival, a 3D-technológia működési elvével, a tervezés előkészítő munkálatával. A kivetítőn megtervezett egyedi, „info” feliratú tárgyat a bemutató során ki is nyomtattuk, így a kisdiákok közelről megtekinthették a nyomtatás minden folyamatát. A robotika, a vezérlés, a tervezés és tárgykészítés mind Félix, a 3D-s nyomtató folyamatos munkája révén került látható, megfogható közelségbe a bemutató során. A résztvevő gyermekek nyomtatással készített ajándékot kaptak, így a feledhetetlen élmények mellett kézzel fogható emléket is vihettek magukkal a rendkívül izgalmas, interaktív bemutató végén – tájékoztatott a keddi eseményről Hegedűsné Gyarmati Magdolna informatikatanár.

Petrucz Jánosné intézményvezető kiemelte, mennyire örülnek, hogy kistelepülésük is bekapcsolódhatott a témahét vérkeringésébe. Az informatikaoktatást ugyanis Zsákán is nagyon fontosnak tartják. Két közelmúltbeli pályázat eredményeképpen teljesen megújult az informatikacentrumuk, sőt számítógépeket és monitorokat is fejleszthettek.

HBN-BB


Alapjaiban változik

A következő 10-15 év során alapjaiban alakul át a gyártás és a technológia világa, és ezzel párhuzamosan az oktatásé is. A 3D-s nyomtatás a világ egyik leggyorsabban fejlődő és legizgalmasabb technológiája, amely a közoktatásba ágyazva a növekedés egyik motorja lehet. Ennek szemléltetésére, a digitális kompetenciák elterjesztésére, valamint a fiatalok munkaerő-piaci integrációjának elősegítésére indította el a szaktárca a kezdeményezést.