Megfogantak a kerekasztali kérések

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: Getty Images
Debrecen – Lazítanak a tanárok felügyeletén, feszítenek a Klikén.

Az eredetileg tervezettnek csaknem duplája, harmincötezer pedagógus számára nyílik – optimális esetben béremelkedéssel járó – minősítési lehetőség 2017-ben – jelentette be dr. Pósán László országgyűlési képviselő szerdán. A fideszes politikus az oktatási kerekasztal elmúlt bő két hónapos munkájának eredményeiről, konkrét döntésekről számolt be Debrecenben.

Elmondta: a szakmai egyeztetéseken megfogalmazott elvek alapján értékelik majd a tanárokat, azaz a pedagógus II szintnél előnyt élveznek azok, akik komoly szakmai gyakorlattal vagy pedagógus szakvizsgával büszkélkedhetnek. Az intézményvezetők ügyén szintén a tapasztalat lendíthet a mesterpedagógussá váláskor, ez a szint már óraszám-kedvezménnyel is jár. A kutatótanári fokozat kritériumait is tisztázták. A nyugdíj előtti legfeljebb hét évben lévők válláról leveszik bizottság előtti bizonyítás terhét, amennyiben 2013 szeptember elsején státuszban voltak. Ezesetben automatikusan pedagógus II kategóriába tartoznak. Ezt a pozíciót véglegesítik azoknak is, akik jelenleg ideiglenesen vannak abban.

Nem vész el, csak átalakul

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ működésére három részletben 38 milliárd forint pluszköltséget biztosítanak, irányításában külön felügyelik, kezelik a szakmai és finanszírozási teendőket. A képviselő kifejtette: „Az egyetemen bevált e módszer, egy év alatt kilenc milliárd forintot spórolt az ország. A Klik új elnökének, Pölöskei Gábornénak március 1-től miniszteri biztosként az a feladata, hogy a fenntartó szakmai átalakítását levezényelje. Míg a gazdálkodási, szervezeti gondok megoldásával, az új fenntartói struktúra kialakításával Jenei Zoltánt a Pécsi Tudományegyetem kancellárját bízták meg. Egységes irányítású, de nagyobb megyei önállóságot biztosító új szervezeti és működési formára áll át az intézményfenntartó 2016 júliustól.” Lerövidül és életszerűbbé válik a tanfelügyeleti és önértékelési kézikönyv. A kötet közel háromszáz oldalán számos olyan visszacsatolás, igazolás van, amelynek alig látják a tanárok a gyakorlati hasznát, de szükségeltetett az uniós támogatáshoz, amelyből létrehozták az iratot – tudtuk meg a politikustól. Hozzátette: a 2016-ra előirányzott tanfelügyeletek, önértékelések háromnegyedét eltörölték, a sikeresen minősített tanárok három évre mentesülnek a tanfelügyeletek alól, az intézményi önértékelés kettő helyett öt évente lesz kötelező és a kerekasztali kéréseknek megfelelően három óráról ötre emelik a diákok kötelezően teljesítendő közösségi szolgálatának napi limitjét.

HBN–HABE


Befoldozzák az oktatáson tátongó lyukakat, de a Klik marad
Egyetértés mutatkozott a köznevelési kerekasztal keddi ülésén abban, hogy a jövőben is szükség van az állami intézményfenntartóra. Az is elhangzott, hogy a tervek szerint a gyerekeknek ezentúl kevesebbet kell majd tanulniuk, de azt alaposabban.

hirdetés