Megfizetjük az árát…

Megfizetjük az árát…
Megfizetjük az árát… - © Illusztráció: Getty Images
Debrecen – A tudatosság teszt célja a magyarok pénzügyi ismereteinek a feltérképezése volt.

Közel 14 ezren vettek részt a magyarok pénzügyi ismereteit feltérképező Pénzügyi Tudatosság Tesztben. A kutatás számos ellentmondásra rávilágít: szakértők szerint például sok tízezer forinttal megrövidítik magukat a magyarok azzal, hogy hitelfelvétel esetén a többség első körben saját bankjához fordulna ahelyett, hogy körülnézne a piacon.

Ki jobban, ki kevésbé

A lakosság pénzügyi ismereteinek szintjét jól mutatja, hogy bár a magasabb iskolai végzettséggel és jövedelemmel rendelkezők jobban kiigazodnak a pénz világában, még köztük is 50 százalék azok aránya, akik ingoványosnak érzik tudásukat. A Cofidis és a BankRáció.hu által kezdeményezett, jellemzően magasabb státuszú emberek részvételével lezajlott Pénzügyi Tudatosság Teszt célja a magyarok pénzügyi ismereteinek feltérképezése volt. A kutatás aktualitását jól mutatja, hogy tízből négy embernek van jelenleg is hitele vagy kölcsöne, és nagy részük elégedett is az általa választott konstrukcióval, Annak ellenére, hogy az elmúlt évek komoly sebet ejtettek a pénzintézetek renoméján, mindössze minden tizedik ember utasítja csak el a hitel műfaját.

Elméletileg igen

Jellemző, hogy a szavak szintjén mindenki egyetért azzal, hogy ha hitelfelvételre kerül sor, érdemes nagyon alaposan körülnézni, de ennek ellenére feltűnően sokan (65%) fordulnának első körben saját számlavezető bankjukhoz egy ilyen esetben. Tízből négyen úgy érzik, képtelenek összehasonlítani az ajánlatokat, pedig szakértők szerint az esetek jelentős részében máshol jobb feltételekkel juthatnának pénzhez. A tájékozódás és az alapos kutakodás mellőzése sokszor oda vezet, hogy ez emberek nem találják meg a számukra legjobb konstrukciókat, ennek eredményeként pedig sok tízezer forinttal rövidítik meg magukat. Közel minden negyedik ember csak a nagynevű, sok fiókkal rendelkező bankoknál mer hitelt felvenni. A kisebb bankokban a válaszolók valamivel több, mint fele bízik csak meg annak ellenére, hogy lehet, anyagilag jelentősen jobban járnának velük. Ezért fontos, hogy mindenki hasonlítsa össze a hitelintézetek ajánlatait.

HBN
hirdetés