Megfékezni az antiszemitizmust

Akt.:
Sajtótájékoztató a Debreceni Zsidó Hitközségnél
Sajtótájékoztató a Debreceni Zsidó Hitközségnél - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség novemberben Debrecenben ülésezik.

Magyar elnökséggel működik egy éven át a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA), s ennek több fontos hozadéka is lesz 2016 márciusáig – ekkor Románia veszi át a „stafétabotot”. Az 1998-ban alapított IHRA harmincegy tagállam és nyolc megfigyelő tag közreműködésével végzi munkáját, hazánk 2002-ben csatlakozott. Tevékenységük legfőbb célja a holokauszttal kapcsolatos kutatások, emlékezés és oktatás segítése.

Konferencia Debrecenben

Takács Szabolcs, az IHRA magyar elnöke a keddi sajtótájékoztatón bejelentette: június 8. és 11. között Budapesten, november 2. és 5. között pedig Debrecenben tartanak plenáris ülést, de további konferenciák, programok megszervezését is tervezik. „Elnökségünk alatt igyekszünk mérsékelni az antiszemita megnyilvánulások és erőszakos cselekmények térnyerését, segíteni kívánjuk Ukrajna csatlakozási szándékát, de a roma genocídium ügyével is szeretnénk foglalkozni” – nyilatkozta. Latorcai Csaba kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkár a zéró tolerancia fontosságát hangsúlyozta, illetve elárulta, a kormány további zsinagógák felújítását tervezi – utalva arra, hogy Debrecenben mindkét zsidó vallási központ megszépült a közelmúltban.

Spirituális központ

Papp László, Debrecen polgármestere örömének adott hangot, hogy a város is otthont adhat az IHRA testületi ülésének. Szerinte a cívisváros kis túlzással Magyarország spirituális központja, hiszen szinte valamennyi felekezetnek lehetőséget nyújt tevékenysége végzéséhez, ráadásul nagyon békés és gyümölcsöző a viszony a különböző vallási csoportok között. Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke kiemelte, az oktatásnak lényeges szerepe van abban, hogy ne legyenek a közelmúltban történtekhez hasonló antiszemita megnyilvánulások. „Nincs olyan, hogy kicsi vagy nagy antiszemitizmus, nincs kevés vagy sok halott, egy ártatlan ember halála is olyan helyzetet teremt, amelyet nem tűrhetünk el” – fogalmazott a hitközség-vezető.

HBN–VÉZS
hirdetés