Helyi közélet

2016.01.29. 08:45

Köddé válik a nagy cégek optimizmusa?

Debrecen - Kisebb árbevétellel terveznek idén, és a foglalkoztatás élénkülése is várat magára.

Debrecen - Kisebb árbevétellel terveznek idén, és a foglalkoztatás élénkülése is várat magára.

Eltűnőben a vállalatok optimizmusa. A másfél éve tartó negatív trend következtében a K&H nagyvállalati növekedési index jelenleg öt ponton áll, amely az index eddigi legalacsonyabb értéke.

Eltérő hangulatban

A cégek kisebb árbevétellel terveznek idén, és a foglalkoztatás élénkülése is várat magára a szektorban. A gazdaság teljesítményére a cégek többsége szerint a jelenlegi növekedési ütem lesz jellemző rövid és középtávon egyaránt. „A válaszok alapján kettős kép rajzolódik ki. Egyrészt a makrogazdasági környezettel kapcsolatban derűlátóbbak lettek a döntéshozók, és az elmúlt másfél év negatív tendenciája megtorpanni látszik. Másrészt viszont a vállalat saját helyzetét tekintve visszafogottabbak lettek a válaszadók, és a vállalati részindex az egyik legalacsonyabb valaha mért értéket mutatja. Összességében az eredmény azt jelenti, hogy a cégek optimizmusa eltűnőben van, hiszen az elmúlt másfél évben egy lassú negatív trend bontakozott ki” – részletezte az eredményeket Peter Roebben, a K&H vállalati üzletágának vezetője. A vállalatok hangulata függ azonban a földrajzi elhelyezkedéstől: Nyugat-Magyarországon a legpozitívabbak a cégek, a fővárosban az átlaggal megegyező a hangulat, míg Kelet-Magyarországon a legvisszafogottabbak.

Szerény bővülés

Saját jövőjükkel kapcsolatban egyértelműen borúsabbak lettek a vállalatok, ami főként annak tudható be, hogy idén szolidabb árbevétellel számolnak a hazai és külföldi piacon egyaránt. Míg egy évvel ezelőtt belföldön 2,5 százalékos, exportértékesítésből pedig 3,2 százalékos bővülést vártak a cégvezetők, jelenleg ez csupán 2,3, illetve 2 százalék. Idén a pénzügyi eredmények stagnálását valószínűsíti a legtöbb cég, miközben erőteljesen visszaesett a növekvő árbevétellel tervező cégek aránya. A foglalkoztatás látványos élénkülése sem idén fog bekövetkezni. Tízből kilenc vállalat elégedett a jelenlegi munkaerő-állományával, és mindössze hét százalékuk tervez álláshirdetést kiírni. Ez azt jelenti, hogy 2014 első negyedévéhez képest harmadára esett vissza azoknak a vállalatoknak a száma, akik létszámbővítést terveznek. A makrogazdasági környezet megítélésében szerény javulás történt, azonban még mindig a negatív tartományban van.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában