Megérkeztek a NAV-tól a bevallási ajánlatok

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: eu-tax.hu
Debrecen – Több mint 375 ezer adózó kérte a NAV közreműködését az szja-bevallás elkészítésében.

A hivatal az adózóknak a bevallási ajánlatot április 30-ig postázta, illetve az Ügyfélkapuval rendelkezőknek elektronikusan küldi. A munkáltatók szintén április 30-ig adtak igazolást az szja-bevallás elkészítéséről azoknak, akik azt kérték. Az Észak-alföldi Régióban több mint 80 ezer adózó választotta az egyszerűsített bevallást.

Ha nincs eltérés…

A hivatal által küldött bevallás adatait össze kell hasonlítani az igazolásokon szereplő adatokkal. Ha eltérés nincs, akkor további teendő sincs, a bevallást nem kell visszaküldeni, de a hozzá tartozó igazolásokkal együtt meg kell őrizni 2020. december 31-éig. Aki módosítja vagy kiegészíti a bevallási ajánlatot, annak a végleges változatot aláírva, május 20-áig kell visszajuttatni a NAV-hoz.

Ha fizetni kell…

Ha valakinek a bevalláskor kell jövedelemadót fizetnie, azt ugyancsak május 20-áig kell megtennie. A bevallási nyomtatványon a részletfizetés lehetősége is választható (150 ezer forintig 6 havi részlet kérhető), ilyenkor az első részletet kell május 20-ig megfizetni. Az adó átutalással és csekken is befizethető, az ügyfélszolgálatokon pedig bankkártyát is használhatnak az adózók. Utaláskor az adóazonosítót kell beírni a közlemény rovatba. Akinek visszaigényelhető adója van, a bevallás főlapján kell jeleznie, ha visszakéri az adót és az utaláshoz szükséges bankszámlaszámot vagy postai címet is meg kell adnia.

HBN