Megérkezett Reunion szigetére a tengerből kimentett amerikai tinilány

Partra tették szombaton a Francia Reunion szigetén azt a 16 éves amerikai lányt, akit két hete mentettek ki az Indiai-óceánon megrongálódott hajójáról – közölte az AFP francia hírügynökség.

Abby Sunderland arra vállalkozott, hogy egyedül kerüli meg a Földet, de június tizedikén viharba keveredett, és hajója irányíthatatlanná vált. Vitorlását másnap találta meg egy ausztrál repülő a nyílt vízen, és egy nappal később vette fel a lányt egy halászhajó.

Két héttel kimentése után megérkezett Abby Sunderland a Madagaszkártól nagyjából hétszáz kilométerre keletre található Reunion szigetére – közölte az AFP helyszíni tudósítója. A 16 éves lányt az őt kimentő halászhajóról átszállították az Osiris nevű francia járőrhajó fedélzetére, és az vitte a szigetre.

Az amerikai tinédzser június tizedikén tűnt el, miután heves viharba került, és megszakadt a műholdas telefon-összeköttetés a szüleivel. Ezután a lány két segélyhívó jelzést adott le az Indiai-óceánról, Reunion szigetétől nagyjából háromezer kilométerre délkeletre. Végül egy ausztráliai bérelt utasszállító repülőgéppel találták meg, amely Perth városából indult a keresésére.

A 16 éves lány még januárban indult el egyedül Kaliforniából, hogy vitorlásával megkerülje a Földet. Már korábban is figyelmeztették, hogy útja veszélyes lehet, mert pont akkor ér az Indiai-óceánhoz, amikor ott viharos, téli időjárás tombol. Az Egyesült Államokban sokan bírálták a lány családját amiatt, hogy útnak engedték Abby-t, akinek 18 éves testvére, Zac, tavaly 17 évesen kerülte meg a Földet egyedül vitorlásával.

-Független Hírügynökség-