Megéri Debrecenben az egészségügyi biznisz

Akt.:
Papp László
Papp László - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Nem emel adót jövőre az önkormányzat, sőt lesznek, akiknek kevesebbet kell majd ilyen célból a város kasszájába befizetni – jelentette be csütörtöki tájékoztatójukon Papp László polgármester.

Szavaiból kiderült, a kormány erre az évre nem adott lehetőséget a településeknek, hogy adókedvezménnyel támogassák a cégek innovatív és kutatási tevékenységét, de a következő évben újra élhetnek az ösztönzésnek ezzel a formájával. Így Debrecenben is visszatérnek a 2014-ig bevált gyakorlathoz, és a kutatás-fejlesztési tevékenységet végzőknek az ilyen jellegű költségeik egy százalékát, de legfeljebb adójuk 70 százalékát nem kell befizetniük a városnak. Adókedvezményt kapnak egyes házi-, gyermek- és fogorvosok is, az évi 20 millió forintnál kevesebb bevétellel rendelkezőknek 50 százalékos lesz a mértéke.​

Egyáltalán nem volt érzékelhető negatív hatása a kutatás-fejlesztést elismerő adókedvezmény idei elmaradásának – válaszolta Papp László polgármester portálunk kérdésére, majd hozzátette, ennek ellenére fontos gazdasági ösztönző eszköznek tartja. A városban már működő cégek ilyen jellegű tevékenységének a fokozására, illetve a betelepülni szándékozók idecsábítására. Éppen ezért újra élnek az adókönnyítés lehetőségével, amit december 17-én a képviselő-testület elé terjeszt.

Befektetés a jövőbe

Bár az így be nem fizetett iparűzési adó miatt mintegy 600-800 millió forintos bevételkieséssel kell számolnia a városnak, de Papp László szerint ez jó befektetés, mert a cégek, vállalkozások abból a pénzből fejlesztéseik révén újabb munkahelyeket tudnak teremteni.

Fele adó náluk marad

Ehhez képest jóval kevesebb, mintegy 20-21 millió forint fog hiányozni a város kasszájából amiatt, hogy élve az önkormányzatoknak nyújtott lehetőséggel Debrecenben is adókedvezményt kapnak az 1,2 millió forintot meghaladó, de 20 millió forintnál kevesebb iparűzési adóalappal gazdálkodó orvosok és védőnők. Ugyancsak a feltételek közé tartozik, hogy a házi-, gyermek-és fogorvos, illetve védőnői tevékenységet végző vállalkozó nettó árbevételének a 80 százalékát az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól kapja. Erről már Széles Diána alpolgármester beszélt, aki elmondta, tavaly 163 háziorvos összesen 40,6 millió forint iparűzési adót fizetett be. Jelenleg 174-en vannak, akik közül 105-öt érinthet az 50 százalékos adókedvezmény.

HBN-ÉP