Megérettek a feladatra

Megérettek a feladatra
Megérettek a feladatra - © Fotó: unideb.hu
Debrecen – Elbúcsúznak tanáraiktól és diáktársaiktól, hétfőtől pedig már az érettségi vizsgán bizonyítanak a végzősök a egyetem gyakorló középiskoláiban.

A DE Balásházy János Gyakorló Szakközépiskolája, Gimnáziuma és Kollégiumából idén 94 tanuló ballag el, az ünnepséget április 30-án, csütörtökön 14.30 órakor tartják az intézményben. A búcsú azonban még nem végleges, hiszen május 4-én, hétfőn ismét iskolapadba kell ülniük a diákoknak, mert reggel 8 órakor a magyar nyelv és irodalom írásbeli feladatokkal megkezdődnek az érettségi vizsgák.

A maturálók ebben az iskolában a kötelező tantárgyakon túl földrajz, kémia, biológia, társadalomismeret, informatika, testnevelés és a szakmai alapozó tantárgyak (mezőgazdasági alapismeretek, közgazdasági alapismeretek) közül választhattak. A szóbeli vizsgák június 4-étől 24-ig tartanak majd, a legtöbben középszinten vizsgáznak.

A továbbtanuló végzősök elsősorban a Debreceni Egyetem azon karaira jelentkeztek, amelyek képzései megegyeznek az iskola szakképzési profiljával, így a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK), valamint a Gazdaságtudományi Kar (GTK) különböző szakjai.

– Akik az érettségi után nem felsőoktatási intézményben szeretnének továbbtanulni, elsősorban az iskolánkban meghirdetett OKJ-s szakképzések közül választanak. A legkedveltebb a mezőgazdasági technikus, illetve a pénzügyi és számviteli ügyintéző technikus képzésünk. Nekik a technikus bizonyítvány megszerzése után is van lehetőségük felsőoktatási intézménybe jelentkezni, és a tanulmányi területnek megfelelő szakokon többletpontot kaphatnak az OKJ-s bizonyítvány meglétéért. Végzett technikusként ráadásul több pályázati lehetőség is megnyílik majd a fiatal gazdák előtt jövőjük megalapozására – hangsúlyozta Kovács Árpádné igazgató.


Fotó: unideb.hu Fotó: unideb.hu ©

A Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumában 161 diák ballag el május 1-jén, pénteken 9 óra 30 perctől. Az ünnepséget – a hagyományoknak megfelelően – az iskola udvarán rendezik meg.

Az írásbeli érettségik itt is hétfőn kezdődnek, de az utolsó szóbeliző korábban, június 24-én fejezi be feleleteit. A szabadon választott ötödik tantárgy megjelölésekor meghatározó szempont volt a végzősök továbbtanulási szándéka.

– Idén sokan vizsgáznak biológiából, kémiából, de informatikából is nagy a jelentkezők száma. Az érettségi szinte minden diáknál a felvételit is döntően befolyásolja, igen ritkán fordul elő nálunk, hogy valaki az érettségivel lezárja tanulmányait. A legtöbben hagyományosan az egészségügyi és a gazdasági felsőoktatás iránt érdeklődnek, de egyre inkább növekszik a műszaki képzésekre jelentkezők száma is – tájékoztatott Kovács István igazgató.

A kossuthos diákok több mint 90 százaléka szeptembertől el is kezdheti felsőfokú tanulmányait. Döntő többségükben Magyarországon tanulnak tovább, de érezhetően nő a külföldi egyetemek vonzereje is.

– Debreceni Egyetem –
hirdetés