Megemlékezés: Elment Göncz Árpád

Budapest, 2015. október 6. Életének 94. évében, családja körében 2015. október 5-én elhunyt Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság volt elnöke. Göncz Árpádot 25 éve, 1990. augusztus 3-án választotta az Országgyűlés köztársasági elnökké, ezzel ő lett a rendszerváltozás utáni Magyarország első államfője. A felvétel 2013. június 9-én készült budapesti otthonában.
Budapest, 2015. október 6. Életének 94. évében, családja körében 2015. október 5-én elhunyt Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság volt elnöke. Göncz Árpádot 25 éve, 1990. augusztus 3-án választotta az Országgyűlés köztársasági elnökké, ezzel ő lett a rendszerváltozás utáni Magyarország első államfője. A felvétel 2013. június 9-én készült budapesti otthonában. - © MTI Fotó: Cseke Csilla
Hajdúszoboszló – Elment az igazságot kereső, a megismert igazsághoz mindig ragaszkodó, az emberi kapcsolatokat kiválóan ápoló, néha humorral fűszerező államférfi, Göncz Árpád.

Miért cipeled azt a nagy pilótatáskát? Kérdezte Göncz Árpád a liftben. Így látják, hogy értelmiségi dolgozó vagyok, válaszoltam. Akkor én is vásárolok ilyen táskát, mondta Göncz Árpád.

Mindannyiunk elnöke volt Árpi bácsi, akinek gondolatai, cselekedeti mindig a humanizmust tükrözték. Amikor a parlament üléstermében üres szócséplés volt, meglátogattam dr. Szúnyogh Károlyt, az elnöki hivatal államtitkárát, akinek a szobája Göncz Árpád szobája mellett volt. Ott sokszor összefutottam Árpi bácsival, akivel maradandó élmény volt minden beszélgetés. A magyar emberek elnökének gazdag szókincse lehetővé tette gondolatainak tökéletes megismerését. Amikor 1995-ben Frankfurtban a kommunikációról tartott előadást a köztársasági elnök, akkor is a természet csodálatos világával kezdte mondanivalóját. „Ami él, az kommunikál. Kommunikál az élő sejt a szomszédsejtekkel, a sejtszövet megmaradása és fejlődése érdekében. Kommunikál a virág a szirma színével, hogy magához csalja a méheket a fajfenntartás érdekében. Kommunikál a méh a táncával, hogy útbaigazítsa a többi méhet a mézforráshoz a faj létfenntartása érdekében. Kommunikál az ember a szavakkal a létfenntartásáért.” Göncz Árpád a magyar nyelv gazdagságát ecsetelte mindegyik beszélgetés alkalmával.

Egy napon a hajdúszoboszlói középiskolások kísérő tanáraikkal kerestek fel az Országházban, akiket végigvezettem a Ház nevezetességein és a séta végén bementem Göncz Árpádhoz, megkérdeztem, hogy a diákok bejöhetnek-e a dolgozószobájába. Ez természetes, mondta elnök úr. Sohasem felejtem el azt a sok kíváncsi tekintetet, az ünnepi csendet, amikor a több mint 30 diák belépett a szép szobába és Göncz Árpád sokáig beszélgetett a fiatalokkal. A látogatás végén felvett egy tollat és mindegyik diáknak és Vida Valéria és Árváné Márton Erzsébet tanárnőknek átnyújtotta aláírását.

2000. október 10-én Koppenhágában II. Margit királynő fogadta az Áder János vezette parlamenti delegációt, a beszélgetés során őfelsége elsősorban Göncz Árpádról érdeklődött, a delegáció tagjaként igyekeztem részletesen ecsetelni elnök úr munkásságát. Köztudott, hogy Göncz Árpád a nemzetközi diplomáciai kapcsolatokban is közvetlenségével, emberségével, széles látókörével vívott ki megbecsülést, ami egyben a magyar nép megbecsülését is jelentette.

– Dr. Takács Imre, Hajdúszoboszló –
hirdetés