Megemelekedett a pollenterhelés

Megemelekedett a pollenterhelés
A 21. héten a tartós esők után ismét országszerte megemelkedett a pollenterhelés – főleg a hét első felében.

Lecsengőben van a fenyőfélék és az eperfafélék pollenszórása, csúcsidőszakában van a bodzáé és a lóromé, emelkedik a pázsitfűfélék és a csalánfélék pollenkoncentrációja, és elindult az útifű, a hárs és a kender virágzása is.

A fenyőfélék szezonja után ezen a héten ismét a legtöbb városban a pázsitfűfélék (Poaceae) virágporszemei voltak jelen legnagyobb mennyiségben a csapdákban – koncentrációjuk a hét első felében Mosdóson és Zalaegerszegen több napon keresztül, Szekszárdon, Nyíregyházán és Veszprémben egy-egy napra elérte a nagyon magas szintet, a legtöbb állomáson magas koncentrációban monitorozták.

A fenyőfélék (Pinaceae) virágporának koncentrációja a múlt heti csúcs után ismét visszaesett – nagyon magas szintet már egy állomáson regisztráltak, magas szintet 7 helyen mértek, és csak a hét első napjaiban. Jelentősen felerősödött a csalánfélék (Urticaceae) pollenszórása – Békéscsabán, Debrecenben, Egerben és Pesten virágporuk a legnagyobb mennyiségben volt jelen a csapdákban, magas szintet azonban csak az első két állomáson ért el és csak a hét vége felé, a többi városban közepes szintet mértek.

Csúcsidőszakában van a bodza (Sambucus) virágporszórása – Mosdóson egy napon nagyon magas koncentrációban monitorozták, ettől eltekintve legfeljebb közepes koncentrációban detektálták. Emelkedik a lórom (Rumex) virágporának mennyisége – Salgótarjánban magas, Veszprémben, Pécsett és Szekszárdon közepes szintet ért el. Leszálló ágában van az eperfafélék (Moraceae) szezonja is – bár pollenkoncentrációjuk kissé még emelkedett, közepes szintet már csak Győrött, Miskolcon és Békéscsabán ért el egy-egy napra. Erősödik az útifű (Plantago) és a kender (Cannabis) pollenszórása – előbbinek virágporát alacsony koncentrációban Salgótarján kivételével már minden állomáson regisztrálták, az utóbbié kevesebb állomás csapdájában jelent meg, azonban Pécsett és Békéscsabán már közepes koncentrációban.

A gomba eredetű allergénterheltség emelkedőben van – a legtöbb állomáson magas, Debrecenben nagyon magas szintet ért el -, és további jelentős növekedésére kell számítanunk.

Interneten is elérhető polleninformáció a http://www.oki.antsz.hu/pollen/uj.html illetve a http://oki.antsz.hu lapon található -tájékoztatta szerkesztőségünket Dr. Páldy Anna megbízott . főigazgatóhelyettes főorvos, osztályvezető.