Megdöbbentek, de a gazda kitartott – Nagyon bejött a hajdúdorogi édesburgonya-biznisz

Akt.:
Fodor György, az újító szellemiségű hajdúdorogi gazda batátatermesztésbe kezdett települése határában
Fodor György, az újító szellemiségű hajdúdorogi gazda batátatermesztésbe kezdett települése határában - © Fotó: Magánarchívum
Hajdúdorog – Nem csak a szomszédok jártak csodájára, hogy miféle növény serken Fodor György földjén.


A 31 éves Fodor György vállalkozó szellemű őstermelő. Mindig vágyott arra, hogy a térségben hagyományosnak számító kukorica és búza termesztése helyett mással, ugyanakkor egészséges terménnyel rukkoljon elő. Természetesen szem előtt tartva, hogy a tevékenységből megéljen egy család.

Az internetet böngészve, agrárújságokat olvasva talált rá az ásotthalmi vállalkozó által termelt csodanövényről szóló cikkre.


Fotó: Magánarchívum Fotó: Magánarchívum ©

Így esett a választása a szulákfélék családjába tartozó batátára. Telefont ragadott és már úton is volt az első palántaszállítmány, mely 2 ezer négyzetméternyi terület beültetésére volt elegendő. Az 5 ezer 300 tő kézzel történő ültetésével kezdődött a termelés.

Elképedtek, de támogatták

Családtagjai teljesen ledöbbentek, amikor előrukkolt az ötlettel – meséli a gazda. Édesanyja azonban osztotta fia véleményét: aki mer, az nyer. Elkezdődött hát az édesburgonya-biznisz. S bár minden eszköz a rendelkezésükre állt, a munka oroszlánrészét – az ültetést, az öntözést, a gyomtalanítást és a betakarítást – kézzel kellett végezni, így abból a család és a barátok közösen vették ki részüket.


Fotó: Magánarchívum Fotó: Magánarchívum ©

– A batáta ültetése nagy körültekintést igényel: talajmintavétel az első és legfontosabb lépés, az ültetési távolság szabályairól nem is beszélve. A batáta félkötött talajban történő ültetése komoly kihívást jelentett, így jól jött a nagymama évtizedekre visszanyúló földismerete. Hosszasan beszélgettünk, elemeztük a termesztésre kinézett föld előéletét – mondja a dorogi termelő. – Idővel a keréknyomok is megszaporodtak az ültetvény körül, megállítottak a városban, amikor híre ment az ismeretlen növénynek. Gyakran érdeklődtek annak mivolta felől, a gazdálkodás folyamatáról.

Tények és tervek

A napi 8 órás kétkezi munka meghozta az eredményét: első nekifutásra 3,5 tonna termett, ami ahhoz képest, hogy egy tő átlagosan 1 kilogrammot ad – a területi viszonyokat figyelembe véve – kiválónak számít. A folytatás sem marad el, hiszen a kereslet egyre nagyobb a batáta iránt.

Fodor György célja a terület növelése, a termény tárolásához szükséges feltételek megteremtése, a művelés gépesítése – ennek megvalósítását az édesapja vállalta magára – és több dorogi termelő bevonása a gazdálkodásba.


Fotó: Magánarchívum Fotó: Magánarchívum ©

– Hiszem, hogy ezzel az igazán ritka és értékes növény termelésével és a dorogi gazdák összefogásával akár meg is honosíthatnánk városunkban az édesburgonya ter­mesztését – tette hozzá.

HBN–Miska Andrea


A batáta

Édesburgonyaként is emlegetik

  • A szulákfélék családjába tartozó szubtrópusi növény, amelynek gyökérgumója fogyasztható.
  • A burgonyához csak gumója miatt hasonlatos.
  • Cukorbetegek is fogyaszthatják.
  • A-, B2-, B6-, E- és C-vitamin-tartalma rendkívül magas.
  • 100 gramm energiatartalma 117 kalória.
  • Párolható, főzhető, süthető, grillezhető.