Megbocsátható „hibák” állásinterjún

Akt.:
Cvonline.hu
Cvonline.hu
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Furcsának tűnhet, de nem is olyan könnyű egy állásinterjút elrontani egy álláskeresőnek. Néha a „hiba”, csak a te szemedben az, az interjúztató nem fog fennakadni rajta, ha te sem.

Természetesen jobb, ha nem hibázol, de ha már megtörtént, ne ess kétségbe, lépj túl rajta, annak érdekében, hogy zavartalanul folytathasd a tárgyalást.

Megbocsátható hibák

Késés: ha 5-10 percet késtél, akkor egy elnézéskérés elegendő, és lépj tovább, ne magyarázkodj, vagy csak 1 mondatban. Mindenkivel előfordul, hogy az orra előtt megy el a busz, nem talál parkolóhelyet, késik a vonat.

Megpróbáltál időben odaérni, nem sikerült, ez van, egy egyébként jó jelöltet nem fognak elutasítani 5-10 perc késés miatt. Ugyanez igaz az esőben elázott cipődre, és más olyan dologra, ami nem kötődik szigorúan a munkádhoz.

Mi lesz, ha rosszul válaszolok állásinterjún?

Mivel a kérdések többségére nem adható tankönyvi pontos válasz, rossz válasz sincs (kivéve szakmai kérdéseknél). Bármilyen HR-es jellegű állásinterjú-kérdésre fel tudsz készülni, át tudod gondolni előre, mert rengeteg ilyen kérdésgyűjtemény van a neten. Ha mégis váratlanul ér egy kérdés, rögtönözni igenis tudsz: magadat kell adnod, különben nem lesz jó eredmény. Ha a saját véleményed, gondolataid kellő hangnemben, szóhasználattal megfogalmazod, akkor ki fog derülni, passzolsz-e hozzájuk, vagy sem. Ha nem, akkor mindegy, mit kellett volna válaszolnod azért, hogy megfelelj, nem ez a te ideális állásod. Általában nincs olyan, hogy egyetlen rossz válasszal elvágod magad. Ha egy kérdésre nem egészen azt a választ kapta az interjúztató, amit az ideális jelölttől várt, tovább fog kérdezni, abban a témakörben, hogy meggyőződjön róla: tényleg nincs közös pont pl. a céljaitokban, vagy van, csak közelíteni kell az álláspontokat. Esetleg olyan témában nem egyezik a véleményetek, ami az állás szempontjából nem is fontos, tehát ettől még nyugodtan együtt dolgozhattok.

Kattints ide a folytatáshoz!