Megbízható értékőrzés a Kodály Filharmóniánál

Megbízható értékőrzés a Kodály Filharmóniánál
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Stabilan meg tudták őrizni korábbi értékeiket a Kodály Filharmónia együttesei – derült ki a szerdai évadzáró alkalmából közzétett értékelésből. Műfaji nyitottság, több fiataloknak szóló koncert és az előző évhez képest több bérletes jellemezte a Kodály Kórus és a Kodály Filharmonikusok 2014/15-ös évadát.

A szerdán a Hal közben szabaddtéri koncerttel egybekötött idénybúcsúztató alkalmával elismeréseket is átadtak. A díjazottak névsorát alább ismertetjük.

 • Az évad ifjú zeneművésze: Tornyainé Halmai Ágnes csellóművész
 • Az évad ifjú énekművésze: Balog József énekkari művész.
 • Nívódíj: Szencziné Deményfalvi Ágnes énekkari művész, Erdélyi Zoltán hegedűművész, koncertmester.
 • Rubányi Vilmos-díj: Ludmány Antal oboaszólam-vezető.
 • Gulyás György-díj: Gáll Péter énekkari művész, a tenor szólam vezetője
 • az évad énekkari művésze: Bejan Miklós Máriusz énekkari művész (a társulati tagok szavazatai alapján; október 1-jén, a zene világnapján adják át a Zeneakadémia nagytermében)
 • az évad zenekari művésze Pusker János szólamvezető, gordonkaművész (a társulati tagok szavazatai alapján; október 1-jén, a zene világnapján adják át a Zeneakadémia nagytermében)
 • Komlóssy-díj: Lőcsey Csaba színpadmester
 • Kritikusi díj: Vitányi József fagottművész, szólamvezető

A Kodály Filharmónia évadzáró közleménye

Műfaji nyitottság, több fiataloknak szóló koncert és az előző évhez képest több bérletes jellemezte a Kodály Filharmónia együtteseinek 2014/15-ös évadát. Bár különösebb rekordokat nem hozott ez a szezon, a Kodály Kórus és a Kodály Filharmonikusok is stabilan meg tudták őrizni korábbi értékeiket.Nyolc hónap alatt a világ körül! Ezzel a szlogennel hirdette meg a 2014/2015-ös szezont a Kodály Filharmónia. A koncertprogramok egy-egy nemzet, illetve tájegység tematikájához kapcsolódtak, megismertetve Debrecen és a régió közönségét a legnagyobb orosz, német, skandináv, francia, olasz, magyar zeneszerzőkkel, illetve műveikkel.

A Kodály Filharmonikusoknál és a Kodály Kórusnál is friss erők tevékenykedtek az eltelt évadban: Kovács László személyében vezető karmesterre tettek szert a Kodály Filharmonikusok, és ebben az évadban megbízott karnagyként Kiss Csaba irányította a Kodály Kórus munkáját.

A Kodály Filharmonikusok szezonja különleges crossover produkcióval indult a Zene Világnapján. A Budapest Jazz Orchestra közreműködésével a klasszikus zenét és a jazz-muzsikát ötvözte a két együttes. A koncertprogramban a már említett tematikus utazás mellett fontos szerep jutott a magyar daraboknak, jó példa volt erre az együttes február végi Magyar klasszikusok, illetve áprilisi Boldog békeidők című koncertje, amelyek műsorában Bartók, Dohnányi és más kiválóságok mellett, a 100 éve elhunyt Goldmark Károly egy-egy műve is elhangzott. A kortárs szerzők művei is fókuszba kerültek a zenekar idei programjában, így Dubrovay László 1956-ról szóló szimfonikus képeivel tisztelegtek a forradalom emléke előtt, a Nemzet Művésze címmel frissen kitüntetett, Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas szerző jelenlétében. A szerző másik műve, a Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi pedig a Kodály Filharmonikusok idei ifjúsági programjában szerepelt. Kiemelkedő eseménye volt az évadnak, hogy a Kodály Filharmonikusok koncertjével köszöntötte Debrecen a MÜPA 10 éves jubileumát, május 3-án. A hangverseny egy egész napos program tetőpontja volt, melyen az igazgató-művészeti vezető, Somogyi-Tóth Dániel vezényletével, a világon az egyik legkeresettebb csellóművész, Várdai István játszott együtt a zenekarral. A Csokonai Nemzeti Színház rezidens zenekaraként a Kodály Filharmonikusok a 2014/2015-ös évadban A sevillai borbély, a Marica grófnő, A tüzes angyal és a Don Giovanni előadásaiban működtek közre.

A zenekar azonnal felismerte a Virtuózok tehetségkutató műsor jelentőségét, ezért különdíjat ajánlott fel, amelyet a 11 éves ifjú zongorista, Boros Misi nyert el. A fiatal muzsikus a következő évad első koncertjén, szeptember 23-án lép fel Debrecenben. A klasszikus művek népszerűsítésén túl, a Kodály Filharmonikusok rendszeresen vállalnak közös fellépést ismert könnyűzenei előadókkal, ebben a szezonban Craig David és Caramel szuperkoncertjén játszottak a Syma Rendezvényközpontban.

A 2014/15-ös évadban a szakma és a közönség szempontjából egyaránt színvonalas és változatos koncertprogram valósult meg, amelyben a hazai és a nemzetközi zenei élet számos kiválósága lépett fel. A Kodály Filharmonikusokat ebben a szezonban Kovács László, Philippe de Chalendar, Antal Mátyás, Jeanpierre Faber, Bartal László, Szabó Sipos Máté, Kovács János, Medveczky Ádám is vezényelte, és olyan kitűnő szólóhangszeresekkel játszottak együtt, mint Kelemen Barnabás, Krausz Adrienne, Matuz István, Bábel Klára, Báll Dávid, Balog József, Várdai István.

Sikeres volt az évad Kodály Kórus életében is. Az énekkar ismét vendégszereplésekkel indított, fellépett Kecskeméten, Fertődön és a Zeneakadémián, ahol Karl Jenkins Arany János balladájának témájára, A walesi bárdokra írt kantátáját énekelték. Ez az évad egy kiemelkedő szakmai sikert is hozott: a világ egyik legjobb karmestere, Sir Simon Rattle vezényletével és a világ egyik legjobb zenekarával, a Berlini Filharmonikusokkal léptek fel az énekesek a Művészetek Palotájában, novemberben. A szakmai mellett a közönségsiker sem maradt el, 2015. februárjában ismét felkérést kaptak az énekesek a világhírű filmzeneszerző, Ennio Morricone turnéjára, a koncertkörúton minden eddiginél nagyobb ünneplést kapott az együttes Európa tíz nagyvárosában. A külső felkérések mellett a hazai programja is remekül sikerült a Kodály Kórusnak. A zenetörténet egyik legcsodálatosabb klasszikusával, Verdi Requiemjével indította az énekkar a debreceni koncerteket, majd egy kuriózum következett: a Gulyás bérlet első koncertjén: Sztravinszkij és Orff külön-külön is ritkán hallható vokális műveit adta elő az együttes. A hagyományos karácsonyi koncerten minden idők egyik legnagyobb zeneművét, Händel: Messiását énekelték, majd az ugyancsak szokásos újévi koncerten a névadó Kodály művei mellett kortárs különlegességek, 20-21. századi szakrális témájú darabok is fölcsendültek. A Morricone-turnéról hazatérve rögtön Bartók Béla Cantata profana című remekművét adták elő az énekesek, majd a Saullal folytatták a Händel-oratóriumokat bemutató sorozatot Németh Pál és a Savaria Barokk Zenekar társaságában. Rossini Stabat Matere után az Apollinaire-től Verlaine-ig című, különleges a capella koncert adott szép feladatot a kórusnak: az elhangzó művek között öt kortárs ősbemutató (Solti Árpád, Hollós Máté, Tóth Péter, Bánkövi Gyula és Vajda János egy-egy műve) is szerepelt. A Kodály Kórus a kortárs zene megismertetése mellett, missziónak tekinti Kodály Zoltán és más magyar szerzők műveinek népszerűsítését. Ezért az ifjúsági koncerteken is elsősorban Kodály, illetve Orbán György, Bárdos Lajos, Járdányi Pál, Gárdonyi Zoltán, Pászti Miklós főként népzenei ihletésű kórusműveit adták elő az énekesek. Örvendetes újdonság volt, hogy ezeket a koncerteket nemcsak Debrecenben hallgathatták meg a fiatalok: Hajdú-Bihar megye hat településén több mint 2200 vidéki diák is élvezhette a színvonalas komolyzenét.

Ebben az évadban is a hazai zenei élet kiválóságai léptek fel a Kodály Kórussal, az együttest (az igazgató-művészeti vezető Somogyi-Tóth Dánielen kívül) Rácz Márton, Kesselyák Gergely, Kovács László, Sir Simon Rattle, Szabó Sipos Máté, Antal Mátyás, Ennio Morricone, Németh Pál, Kovács János, Bogányi Tibor, Somos Csaba és Medveczky Ádám vezényelte.

Az eladott bérletek száma 16%-kal nőtt az elmúlt szezonban, a két együttes koncertjeit több mint 116 ezer fizetőnéző látta. Jelentősen, csaknem tizenhétezer nézővel növelte látogatottságát a Kodály Kórus a hangversenyeken, ez elsősorban a Morricone-turnénak volt köszönhető. A Kodály Filharmonikusok 48 hangversenyen és 38 színházi előadásban működtek közre, a kórus 57 koncertet adott. Mindkét együttesnél jelentősen nőtt az ifjúsági előadások száma: a Kodály Kórus esetében négyszeresére, a zenekaréban csaknem a duplájára. Összesen majdnem 13 ezer fiatal vett részt a két együttes ifjúsági programjain.


A 2014/2015-ös évad díjazottjai

Halász János országgyűlési képviselő 2008-ban alapított díjat, amellyel minden évben lehetővé teszi, hogy a Kodály ifjú művészeinek munkáját is elismerhessék. Két olyan ifjú művész kapja idén ezt a díjat, akik már néhány éve a társulat tagjai. Ez idő alatt kiváló munkát végeztek, felnőttek a rájuk rótt feladathoz.

 • A 2014/2015-ös évadban nyújtott, megbízható, a zenekari hangzást megalapozó kiemelkedő művészi munkájáért az évad ifjú zeneművésze díjban részesül Tornyainé Halmai Ágnes csellóművész.
 • A 2014/2015-ös évadban nyújtott magas színvonalú, megbízható énekkari munkájáért az évad ifjú énekművésze díjban részesül Balog József énekkari művész.

A zenekarban, illetve a kórusban kifejtett magas színvonalú művészi munkáért járó nívódíjat a 2014/2015-ös évadban nyújtott példaértékű munkája alapján két művész vehette át.

 • A Kodály Kórusban több mint két évtizede, magas színvonalon végzett sokrétű munkájáért, melyet a 2014/2015-ös évadban is tanúsított Szencziné Deményfalvi Ágnes, énekkari művész kapja a nívódíjat.
 • Néhány éve vált a Kodály Filharmonikusok meghatározó tagjává az a művész, aki kiemelkedő zenei intelligenciáját, elmélyült zenei tudását nem csak a zenekari játékban, hanem a kamarazenében is igyekszik a muzsika szolgálatába állítani. Tudását bármikor kész a zenésztársakkal megosztani, ezzel is sokat téve a zenekar szakmai fejlődéséért. Nívódíjas Erdélyi Zoltán hegedűművész, koncertmester.

A Rubányi Vilmosról, a zenekar egykori vezető karmesteréről, a Csokonai Színház operatagozatának alapítójáról elnevezett díjat Debrecen Megyei Jogú Város támogatásával 1994-ben hozták létre. Ez a zenekar történetében az első önállóan alapított díj, amellyel a kimagasló művészi teljesítményt, a komolyzene népszerűsítése terén végzett munkát, illetve a filharmonikus zenekar patrónusait kívánják díjazni, azokat, akik Rubányi Vilmos karmester szellemiségét ápolják.

 • Az idei Rubányi-díjas egy olyan művész, aki azon túl, hogy csodálatos zenekari szólókkal ajándékozta meg a hallgatóságot – évtizedek óta tartva a saját maga által felállított színvonalat – a zenekari munkával szemben tanúsított fegyelmezett magatartása, belső tartása példaként állhat a következő generáció számára, ő Ludmány Antal oboa szólamvezető.

A Gulyás György-díjat a kórus alapító karnagyának emléke előtti tisztelgésül özvegyének, Éva Asszonynak szíves hozzájárulásával alapították 2006-ban. Díjazott lehet minden olyan magánszemély, aki tevékenységével Gulyás György szellemi örökségét ápolja és tovább élteti.

 • Az idei díjazott több mint három évtizede meghatározó énekese a Kodály Kórusnak, szólamvezetőként is már több mint tíz éve segíti a kórus munkáját. Gáll Péter énekkari művész, a tenor szólam vezetője részesül a díjban.

Október 1-én, a zene világnapján kerül sor az évad zenekari és énekkari művésze kitüntető címek átadására, melyekről a tagság titkos szavazással döntött. A díjat majd akkor, rendhagyó módon a Zeneakadémia nagytermében veszik át. A 2014/2015-ös évadban az együttesben végzett művészi tevékenységéért a tagság szavazatai alapján

 • Bejan Miklós Máriusz énekkari művész nyerte el az évad énekkari művésze,
 • Pusker János, szólamvezető, gordonkaművész az évad zenekari művésze címet.

A Komlóssy Lajos huszárezredes, mecénás, a Debreceni Zenede első igazgatója, a Városi Dalárda elnöke nevével fémjelzett díjat 2011-ben alapította Debrecen Megyei Jogú Város vezetése azon személyek munkájának elismeréseképpen, akiknek szakmai teljesítménye túlmutat a társulati munkán, s aki hozzájárul a város zenei életének gazdagításához. Bár a közönség ritkán találkozhatott vele, hiszen pályafutását a színfalak mögött töltötte, az általa végzett munka nehezen lesz pótolható nyugdíjba vonulásával.

 • Az általa kifejtett több évtizedes tevékenységéért, áldozatos munkájáért ezúttal Lőcsey Csaba színpadmester részesül Komlóssy-díjban.

A kritikusi bizottság, mely egész évadon keresztül figyelemmel követi a Kodály Filharmónia Debrecen együtteseinek munkáját, s ez alapján választanak ki egy személyt.

 • A Kritikusi-díj kitüntetettje: Vitányi József fagottművész, szólamvezető

 

 
hirdetés