Megállapodtak az atomenergetikai képzés fejlesztéséről

Akt.:
Megállapodtak az atomenergetikai képzés fejlesztéséről
© Fotó: unideb.hu
Debrecen – Együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem és a CG Electric Systems Hungary Zrt.

– A Debreceni Egyetem az atomenergetikai képzés egyik fellegvárává válik hamarosan. Ennek egyik legfontosabb eleme a Roszatommal kötött szerződés – ismertette Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora akkor, amikor együttműködési megállapodást kötött az intézmény és a CG Electric. (A cég a Ganz Villamossági Művek jogutódja. Elsősorban transzformátorok, generátorok és motorok fejlesztésével, gyártásával foglalkoznak.)

A rektor hangsúlyozta, hogy a vállalat mérnökei, technikusai, szakmunkásai jelentős ilyen tapasztalatokkal rendelkeznek, melyeket az egyetem villamos-, gépész-, és mechatronikai mérnöki képzésének javára tudnak fordítani.

Szendrődi István, a CG vezérigazgatója elmondta: cége a Roszatom beszállítója is, eszközeik a jelenlegi paksi atomerőműben megtalálhatók és az újba szintén bekerülhetnek. A tervek szerint nyugdíjas munkatársaik fognak az egyetemen tanítani. Abban bíznak, hogy a Debreceni Egyetemről kikerülő jó szakemberek majd náluk keresnek munkát.

Szilvássy Zoltán hangsúlyozta, hogy az utóbbi hónapokban több komoly céggel is hasonló megállapodásokat kötött az egyetem, így például a Richterrel, a Tevával és a General Electriccel. Az intézmény és a CG között már eddig is volt kapcsolat, közösen dolgoztak egy konténer méretű mini vízi erőmű kifejlesztésén, mely egy kisebb település áramellátását képes biztosítani – derült ki a sajtótájékoztatón.

Szilvássy Zoltán arról is beszélt, hogy a Roszatommal kötött megállapodás sokrétű, ennek keretében például egy hónapon belül orosz turisták érkezhetnek majd hozzánk egészségügyi rekreációra.

HBN-OCs


A Kalinyin Atomerőműben 4 blokk üzemel, az első 1985-ben, a negyedik 2012 végén kezdte meg kereskedelmi üzemét
Debrecen - Az egyik legkorszerűbb orosz atomerőmű-típus épül meg Pakson is – jelentette ki Olga Momot, a MIFI Nemzeti Atomkutató Egyetem Obnyinszki Kar Atomfizika Tanszékének docense debreceni előadásán. A 3+ generációs erőmű jelenleg a legbiztonságosabb, ezen felül környezetbarát, ugyanis nem bocsá...