Megállapodott a programtézisekben a formálódó új szlovák kormánykoalíció

Megállapodott a programtézisekben a formálódó szlovák jobbközép kormánykoalíció kedden és szerdára virradó éjszaka.

Szerdán várhatóan megkezdődik a kormányzati posztok elosztása is a június 12-i választáson parlamenti többséget szerző négy párt közt.

A Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió -Demokrata Párt (SDKÚ-DS), A Szabadság és Szolidaritás Pártja (SaS), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a Híd párt alkotta kormány miniszterelnöke Iveta Radičová ((ragyicsová)), az SDKÚ-DS választási listavezetője lesz.

A majdnem tíz órán át tartó egyeztetésen azokat a programtéziseket hagyták jóvá, amelyek az új kormány programnyilatkozatába is bekerülnek. A négy párt a közpénzfelhasználás javítását, az ország további eladósodásának megfékezését, a korrupció elleni küzdelmet, az igazságszolgáltatás, a bírósági munka hatékonyabbá tételét, a képviselői mentelmi jog korlátozását (a parlamenti kijelentésekre), a járulékfizetési rendszer reformját és a gyors árvízvédelmi intézkedések meghozatalát tekinti a leginkább sürgető feladatnak.

Nem lesz adóemelés

Radičová közölte, továbbra is vannak olyan tézisek, amelyeket illetően (egyelőre) nem született egyezség. Ilyen például a Vatikánnal a lelkiismeret szabadságáról kötendő egyezmény kérdése. Ennek aláírását a Kereszténydemokrata Mozgalom szorgalmazza, miközben az SaS az állam és az egyház különválasztásának a híve. Egyezség híján ugyancsak nem kerül a kormány programnyilatkozatába a regisztrált partnerség kérdése és a kisebb mértékű marihuánafogyasztás büntetlenségének ügye – mindkettőt a Szabadság és Szolidaritás Pártja szorgalmazta.

“Nem lesz adóemelés” – szögezte le a leendő miniszterelnök asszony a tanácskozást követő sajtóértekezleten. Az egyes kérdésekben megnyilvánuló nézetkülönbségekre utalva hangsúlyozta, hogy a négy párt a közös érdekeket részesítette előnyben, s valamennyinek engednie kellett.

A 14 mandátummal rendelkező Híd elnöke, Bugár Béla elmondta, hogy pártja maximális kompromisszumra törekedett. Tájékoztatása szerint a tézisek közt szerepel például a kisebbségekkel szembeni különféle restriktív intézkedések eltörlése és a kisebbségi kultúrák finanszírozásáról szóló törvény kidolgozása.

Ivan Gašparovič ((gasparovics)) államfő szerdán fogadja a leendő kormánypártok vezetőit, előtte pedig Robert Fico leköszönő miniszterelnököt. Az ő pártja, a Smer-Szociáldemokrácia ((szmer)) ugyan a voksok majdnem 35 százalékával megnyerte a választást, de egyetlen lehetséges koalíciós pártnerével, Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártjával együtt is csak 71 mandátummal rendelkezhetne a 150 fős parlamentben, tehát nem lenne többsége.