Megalakult a Munkahelyteremtő Szociális Szövetkezetek Szövetsége

Budapest – Megalakult a Munkahelyteremtő Szociális Szövetkezetek Szövetsége (Muszosz) az elmaradott térségekben élő, szegényebb sorsú, gyakran tartósan munkanélküli rétegek támogatására.

Az MTI-hez szerdán eljuttatott közlemény szerint a szövetség célja, hogy a különböző szociális szervezetek tapasztalatait, véleményeit összegyűjtse, valamint segítsen a szervezetek működéséhez szükséges megfelelő törvényi háttér kialakításában. A Muszosz egyeztetéseket kezdett a Szövetkezeti Kutató Intézettel a minél teljesebb körű helyzetfeltáráshoz és a jövőbeli együttműködés érdekében.

A szövetség emlékeztetett, hogy a közfoglalkoztatottak önfoglalkoztatóvá, vagy szövetkezeti taggá, vagy szövetkezeti alkalmazottakká válva kiléphetnek az elsődleges munkaerőpiacra. Az elképzelés gyakorlati megvalósítását alapozza meg a Belügyminisztérium támogatási programja, amelynek célja, hogy a közfoglalkoztatás alapjain szerveződő szociális szövetkezetek már a közeljövőben a kistelepülések meghatározó munkáltatóivá váljanak.

A tájékoztatás szerint az utóbbi öt-hat évben ugrásszerűen megnőtt a szociális szövetkezetek száma, Magyarországon a szövetkezeti szektor felét lefedve, háromezer szociális szövetkezet működik.

A Muszosz-nak a honlapja szerint 11 tagja van.

– MTI –