Megölték az al-Kaida harmadik számú vezetőjét

Megölték az al-Kaida harmadik számú vezetőjét
Egy távirányítású amerikai katonai repülővel megölték Afganisztánban az al-Kaida harmadik számú vezetőjét – közölte az Egyesült Államok hétfőn.

Nem sokkal később a SITE nevű, internetes monitor-csoport azt jelentette be, hogy Musztafa Abu al-Jazid halálhírét bejelentette a nemzetközi terrorista szervezethez kapcsolódó iszlamista honlap.

A honlapon megjelent közlemény szerint Al-Jaziddal együtt meghalt a felesége, valamint hárman a gyerekei közül, életét vesztett egyik unokája, több férfi és nő valamint egy további gyerek. Korábban, ha az amerikaiak valamelyik magas rangú vezetőjük halálhírét jelentették be, az al-Kaida rögtön tagadott. Most történt meg először, hogy a globális terrorista szervezet megerősítette az amerikaiak információját.

Az egyiptomi születésű Musztafa Abu al-Jazid az Oszama bin Laden vezette terrorszervezet egyik alapítója is volt. 2007 óta irányította az al-Kaida afganisztáni szervezetét, és az amerikaiak szerint ő volt a kulcsember a szervezetben, csak rajta keresztül lehetett Oszama bin Ladennel kapcsolatot felvenni. Feltehetőleg a pénzügyektől a műveleti döntésekig sok mindenben meghatározó szava volt.

– Független Hírügynökség –