Helyi közélet

2014.09.11. 08:29

Muszáj szellőztetni a mélygarázst

Debrecen - A mélygarázsok szellőzését csak mesterséges módon, szellőztető berendezésekkel lehet megoldani, és ennek hangja van.

Debrecen - A mélygarázsok szellőzését csak mesterséges módon, szellőztető berendezésekkel lehet megoldani, és ennek hangja van.

Ezt a hangot találta túlságosan erősnek egyik olvasónk, aki a Nagyerdőn nemrég átadott mélygarázs szellőztető berendezéséről írta, hogy néha a beszédet is alig érteni a felszín alatti parkoló környezetében, annyira hangos a szellőző.

Olvasónk panaszára a polgármesteri hivatal városépítési osztályától kaptunk választ. Mint az a levelükben áll, a garázsszinten a berendezések zajszintje a légelszívó rácsoktól számított 5 méternyire maximum 65 decibel, a felszínen a légaknától számított 25 méterre 47 decibel lehet. (Főutak mellett a közlekedési eredetű zaj határértéke 65 decibel.) Tekintettel arra, hogy mélygarázs megkapta a használatba vételi engedélyt, a szellőztető rendszer zaja a megadott határértékeket nem lépi túl.

A szellőztetésre egyébként a gépkocsik kipufogógázainak elvezetése, valamint tűzvédelmi okokból van szükség. A szellőztető berendezések garázs- és kimeneti nyílás felől zajcsillapítókat építettek be. A berendezések nem állandó jelleggel, hanem időkapcsolóval meghatározott ideig a reggeli és késő délutáni csúcsforgalmi időszakban, illetve járműmozgás észlelésekor, valamint a mélygarázs levegőjében a megengedettnél magasabb károsanyag-tartalom észlelése esetén működnek.

A mélygarázs szellőztető berendezéseinek zaját csak akkor lehetne megszüntetni, ha azokat üzemen kívül helyeznék. Erre azonban a kipufogógázok elvezetésének szükségessége, e gázok egészségkárosító hatásának megakadályozása miatt, valamint tűzvédelmi okokból nincs lehetőség – tájékoztatta a naplót a városépítési osztály.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában